Élet-Stílus

Jövő héten kezdődik a borsodi operaünnep

A jövő héten ismét az operától lesz hangos Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos települése, június 15-én hatodik alkalommal kezdődik meg, ezúttal Bartók + Verismo címmel a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál – közölte Bátor Tamás fesztiváligazgató sajtótájékoztatón Miskolcon szerdán.

Az idén Bartók+Verismo néven meghirdetett fesztivál az olasz vero (igaz) szóból kapta nevét. A Verdi utáni korszakban, a XIX. és XX. század fordulóján jelentkező, valósághű ábrázolásra törekvő művészek – Alfano, Cilea, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Puccini – operáit a magyar opera csillagai mellett orosz, szerb, cseh, román, szlovák művészek tolmácsolásában hallhatja a közönség.

Az eseménysorozat összesen 13 operaelőadást, három balettet, 22 koncertet és 16 egyéb előadást foglal magában. Bátor Tamás elmondta, hogy az eseménysorozat az idén három nappal rövidebb lesz, mint tavaly, ám most nem 47, hanem 57 program várja majd a közönséget. A hagyományos helyszínek mellett az idén Aggtelek, Sátoraljaújhely, Ózd és Kazincbarcika is otthont ad az operafesztivál eseményeinek.

Kuriózumnak ígérkezik a Brüsszelben élő jazzhegedűs, Roby Lakatos és a világhírű Snétberger trió koncertje a Miskolci Egyetem aulájában, Miskolc belvárosában pedig szabadtéri rendezvények, jelmezes felvonulás színesíti a programot.

A tavalyi fesztiválra 90 ezren voltak kíváncsiak, idén még több látogatót várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik