Élet-Stílus

Telefonok és a digitális konvergencia

A Nokia tanulmánya szerint egyre inkább a telefonokban jelenik meg a legtöbb innovatív fejlesztés, így ezen készülékek lehetnek a digitális konvergencia zászlóshajói.

Mára világszerte csaknem minden második ember első számú fényképezőgépeként használja mobiltelefonját, háromból ketten vélik úgy, hogy MP3-lejátszó helyett a zenelejátszásra képes mobilt használják majd, és a válaszadók közel fele szeretné összekötni mobilkészülékét a házi elektronikai berendezésekkel. A Nokia friss felmérése szerint a felhasználók nem csupán elfogadják a technológiák közelítését, hanem sürgetik is azt.

Multifunkciós hatalomátvétel

A multifunkciós mobilkészülékek máris átvették az emberek életében néhány más eszköz szerepét. A válaszadók csaknem fele (44 százalékuk) fő fényképezőgépeként használja a mobiltelefont, a legtöbb mobil fotós pedig (68 százalék) Indiában kattingat. Világszerte a válaszadók 72 százaléka nem használ már hagyományos ébresztőórát, és 73 százalékuk használja első számú órájaként a telefont.

A megkérdezettek több mint harmada (36 százaléka) legalább egyszer havonta menet közben, mobiltelefonnal szörfözik az interneten. Természetesen a mobilinternet használatában Japán áll az élen, ahol a válaszadók 37 százaléka napi rendszerességgel internetezik mobiltelefonjáról.

Nem meglepő, hogy a folyamatosan bővülő szolgáltatáskínálat mellett az emberek egyre kevésbé tudják elképzelni életüket mobiltelefon nélkül: a válaszadók 94 százaléka a jövőben is szeretne ilyen készüléket. A brazilok annyira megkedvelték a mobiltelefonokat, hogy száz százalékuk biztos benne: a jövőben is lesz mobilja.

A mobilzene hatása

A digitális zene az egész világon gyökeresen átalakította a zenevásárlási és hallgatási szokásokat: a felmérés szerint az emberek 67 százaléka tölt le zenét, és 87 százalékuk számolt be arról, hogy sokkal több zenét hallgat, amióta digitális zenelejátszó készülékkel rendelkezik. Németországban hallgatják a legtöbb zenét: a németek 28 százaléka heti 21 órát vagy annál is több időt tölt zenehallgatással.

Mobilok által intézett háztartás

A Nokia felmérése szerint a világ elfogadja a mobil digitális háztartások koncepcióját, ahol a mobiltelefonok egyfajta távirányítóként működve a digitális tartalmakat, például a zenét vagy fotókat kompatibilis otthoni berendezésekre irányítják át. A válaszadók majdnem fele (42 százaléka) szeretné, ha a nyomtatója, a személyi számítógépe, a hifitornya, a televíziója és a mobilkészüléke összekapcsolódna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik