Élet-Stílus

Székelyudvarhelyre érkezett a madárkór

admin
admin

2006. 06. 07. 11:00

Beigazolódott a madárinfluenza gyanúja Székelyudvarhelyen, miután szerda reggel visszaérkezett Bukarestből a szaklaboratóriumi vizsgálat eredménye - tájékoztatta az MTI-t Dr. Ferenczy Ferenc, Hargita megye állategészségügyi felügyelőségének igazgatója.

A megyei főállatorvos az előző este még reménykedett abban, hogy nem erről a kórról van szó. Az első gyorstesztek ugyanis még nem tudtak kimutatni semmi biztosat. Ez utóbbiakat annak nyomán végezték, hogy a székelyföldi város egyik háztáji gazdaságában – a Szent János utca 60. szám alatt – a korábbi napokban huszonkét háziszárnyas pusztult el.

A tetemeikből vett mintákat az egészségügyi szabályoknak megfelelően elküldték Bukarestbe, az ottani szaklaboratórium már el is végezte az úgynevezett PCR-tesztet (amely 90 százalékos biztonsággal állapítja meg a madárinfluenza-vírus jelenlétét), s annak eredménye pozitívnak bizonyult – mondta Ferenczy Ferenc.

A főállatorvos előrejelzése szerint várhatóan fenntartják az érintett utcában az állategészségügyi zárlatot. Az ilyenkor teendő intézkedések között szerepel, hogy az ottani háziszárnyasokat elpusztítják, a járművek nem járhatnak át, az emberek – de csak az ott lakó személyek – azonban fertőtlenítő szűrőkön keresztül áthaladva szabadon közlekedhetnek. Ezeket a fertőtlenítőket az utca minden udvara előtt is elhelyezték.

Az említett intézkedésekről azonban csakis a helyi járványmegelőző parancsnokság, azaz a városi egészségügyi válságstáb hozhat döntést – mondta a főállatorvos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.