Élet-Stílus

Madárkór Székelyudvarhelyen?

admin
admin

2006. 06. 06. 18:16

Állategészségügyi zárlat alá helyezték Székelyudvarhely egyik utcáját, mert egy gyorsteszt alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja.

Ferenczy Ferenc, Hargita megye állategészségügyi felügyelőségének igazgatója kedden elmondta: a székelyföldi város egyik gazdaságában – a Szent János utca 60. szám alatt – az elmúlt napokban elhullott több mint húsz háziszárnyas teteméből vett mintán végeztek gyorstesztet, és annak alapján felmerült a madárinfluenza gyanúja. Ennek megerősítése vagy cáfolata végett a bukaresti szaklaboratóriumba küldtek mintát, az ottani vizsgálat eredménye kedd estig még nem érkezett meg – fűzte hozzá a főállatorvos.

A biztonság kedvéért azonban állategészségügyi vesztegzár alá helyezték a Szent János utcát, amely nem jelent teljes vesztegzárat, azaz a személyek szabadon járhatnak ki és be, de a járművek nem. Az intézkedés értelmében a házi szárnyasokat nem engedhetik ki a ketrecekből és ólakból – mondta Ferenczy Ferenc. A további teendőkről a bukaresti szaklaboratóriumi eredmények ismeretében dönt majd a helyi járványmegelőző parancsnokság.

Eközben újabb tesztcsibéket telepítettek a Brassó megyében a fertőtlenítések révén immár felszámolni remélt gócpontokon. A korábban bevezetett vesztegzárat már feloldották a Kovászna megyei Szitabodzán, ahol két héttel ezelőtt kimutatták a vírus rendkívül veszélyes, H5N1-es változatát. A román hatóságok továbbra is próbálják kideríteni, mi is volt a valódi oka a járvány mostani kirobbanásának, jelenleg kilenc bűnvádi eljárás keretében 29 személy ellen folyik vizsgálat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.