Élet-Stílus

Újra nyitva a kalózparadicsom

admin
admin

2006. 06. 06. 11:44

„A világ legnagyobb bittorrent trackere" pár nap szünet után ismét elérhető, és hamarosan nehezebb lesz lekapcsolni.

Mint arról beszámoltunk, a svéd rendőrség május 31-én lefoglalta a Pirate Bay (TPB) nevű, szerzői jogvédelem alá eső tartalmak illegális cseréjét is lehetővé tevő torrent-oldal szervereit. A TPB képviselője másnap azt nyilatkozta a zeitspuk.de blognak, hogy egy héten belül újraindulnak.

Kalóz-e a Pirate Bay?


A TPB-n és általában a torrent-szervereken film-, zenefájlok nin-csenek.
Egyrészt egy program (az ún. tracker) fut rajtuk, amely lehető-vé teszi, hogy az ugyanazon fájl(oka)t letöltő felhasználók kapcsolódhassanak egymáshoz, másrészt ezekről tölthetők le azok a .torrent kiter-jesztésű fájlok, ame-lyek a bittorrent-programok számára információkat tartal-maznak a letöltendő fájl(ok)ról és a trac-ker(ek)ről.
(A két funkciót sok-szor külön szerver szolgáltatja.) A tartal-mak forgalma köz-vetlenül a felhasz-nálók gépei között zajlik (peer-to-peer).

Ennyi időre végül nem volt szükségük: az oldal korlátozott kapacitással már 3-án reggel működött, tegnap pedig minden szolgáltatása visszaállt, és a sebességgel sem voltak már komolyabb problémák.

A logójának kalózhajót választó oldal ügye a szokásos fájlcserélők kontra szerzői jogvédő szervezetek csatározások mellett politikai hullámokat is vetett.

Kérdések a rendőrség eljárásával kapcsolatban

Bár a PRQ Inet stockholmi szervertermében az egyes gépek fel voltak címkézve, a rendőrség mindent elvitt, így mintegy 200-300, a TPB-vel semmilyen kapcsolatban nem lévő magánszemély és vállalat oldala vált elérhetetlenné, adataik pedig a nyomozó hatóságok által elérhetővé. A szolgáltató (mely egyébként a TPB két adminisztrátorának tulajdonában van) ügyfelei nevében is kártérítésre tart igényt, és valószínűleg beperli a svéd államot.

A lefoglalt szerverek között volt a Piratbyran (“a kalózkodás irodája”) nevű, az információszabadsággal, a szellemi tulajdon védelmével és a fájlcseréléssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szervezeté is. A Piratbyrant a TPB (azóta onnan kilépett) alapítói hozták létre, de semmilyen kapcsolatban nincs a torrent-oldallal.

A szervezet ideiglenesen blogot indított (piratbyran.blogspot.com, angolul: piratbyran-in-eng.blogspot.com), amelyen azzal vádolják az Antipiratbyran (mint nevéből kitalálható, a kalózkodás ellen fellépő) csoportot, hogy félrevezette a rendőrséget, azt állítva, hogy a TPB szerverein szerzői jogi védelem alá eső tartalmak találhatók.

A három letartóztatott, majd elengedett személy egyike, a TPB jogi tanácsadója, Mikael Viborg a Sakerhet & Sekretess svéd számítógépes magazinnak adott interjúban azt mondta, a rendőrök nem csak számítógépét, de hangfalait, mikrofonját, billentyűzetét és monitorait is elvitték lakásából, kihallgatása során pedig semmiféle magyarázatot nem kapott arra, miért vesznek tőle DNS-mintát.

Tiltakozó akciók

A Piratbyran más szervezetek közreműködésével június 3-ára demonstrációkat szervezett Stockholmban és Göterborgban (valamint Malmöben, de ez végül elmaradt), melyeken 600, illetve 300 fő vett részt.

Június 1-jén, majd 3-án és 4-én a svéd rendőrség oldalát túlterheléses támadás (DDoS) érte, 3-án a svéd kormány oldala vált elérhetetlenné, 4-én pedig az Antipiratbyrané. A Piratbyran június 3-án és 4-én sajtóközleményben utasította vissza, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Politikai vonatkozások

Mivel a fájlcserélők és ellenfeleik közötti viták általában a jogi szabályozással kapcsolatos kérdéseknél lyukadnak ki, a hasonló ügyekben óhatatlanul előkerül a politika is. Svédországban ez különösen igaz, ugyanis az év elején megalakult a Piratpartiet (“kalózpárt”), amely a szerzői jogi törvény megreformálását, a szabadalmak (különösen a gyógyszer-szabadalmak) eltörlését és a magánszféra hathatósabb védelmét ígéri programjában.

A párt természetesen jelen volt a harmadikai tüntetésen, s a következő napokban több mint ezren léptek be soraiba, jelenleg 5500 tagja van. Ha továbbra is képes lesz növelni támogatói számát, a szeptemberi parlamenti választásokon elérheti a 4 százalékos bejutási küszöböt. A Sydsvenskan napilapban közölt, még az eset előtt végzett felmérés szerint csak az elsőszavazó férfiak között a támogatottsága 3,1 százalékos.

Rick Falkvinge, a párt vezetője hivatalos oldaluk fórumában közétett írásában a rendőrségi eljárás általa jogsértőnek tartott mozzanatai között említi azt is, hogy a TPB-t sok független zenekar használta zenéjük terjesztésére, ezen lehetőség megszüntetése pedig a kiadók érdekeit szolgálja. Falkvinge a Piratbyran szerverének lefoglalása mögött szintén a zeneipart sejti, mely “a svéd törvényeket felhasználva záratott be egy velük ellentétes elveket valló szervezetet”.

Hogyan tovább?

A Piratbyran május 31-i sajtóközleményében Tobias Andersson így fogalmaz: “A fájlcserélés úgy működik, mint a hidra: ha levágod egy fejét, kettő nő helyette.”

Erre hoznak most gyakorlati példát a TPB üzemeltetői, akik – mint a p2pinfo.hu tegnapi cikkében írja – az oldal működését decentralizálják, legalább hat országban helyezve el szervereiket, melyek közül egy csak vésztartalék lesz, vagyis tartalmát állandóan szinkronizálják a többiével, de csak a mostanihoz hasonló kiesés esetén állítják szolgálatba.

Az illegális fájlcsere ellen fellépő hatóságok dolga néhány éven belül még nehezebb lesz, a legnépszerűbb bittorrent-kliensek ugyanis már mind támogatják a DHT (distributed hash table) eljárást, melynek segítségével az azonos .torrent fájlt megnyitó, vagyis ugyanazon fájl(oka)t letölteni szándékozó felhasználók gépei külső tracker segítsége nélkül is megtalálják egymást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.