Élet-Stílus

A kispadok nagyágyúi: mesteri játékosok – Mesteredzők?

Játékosként már mindannyian bizonyítottak. Most itt a lehetőség, hogy csapatvezetőként is igazán emlékezeteset alkossanak: vajon mire mennek élesben az egykori labdarúgó csillagok? Jürgen Klinsmann, Marco van Basten, Oleg Blohin, Zico és Henri Michel esélyeit latolgatjuk.

Jürgen Klinsmann – a péklegény most kisütheti

A játékosként különösen népszerű, valamikori stuttgarti péklegényből többszörös gólkirállyá és világbajnoki aranyérmessé lett Jürgen Klinsmann 2004 végén nem lehetett könnyű helyzetben. A gyenge Eb-szereplés után egykori csatártársától Rudi Völlert-től – kissé váratlanul – megörökölt kapitányi feladat a mai napig próbára teszi sokak „Klinsi”-jét. Előny és hátrány is, hogy házigazdaként nem kellett selejtezőket vívniuk – elég volt csak a sajtóval két éve tartó állandó harc. A bírálatok kitértek arra is, hogy gyakorlatilag semmilyen edzői múlttal nem rendelkezett.

Klinsmann fiatal csapatot épített, volt is néhány betlijük az utóbbi két évben. Ezzel együtt következetesen kiállt gárdája mellett. Igaz, meglepetések is gyakran érték. Legutóbb még saját csapatkapitánya, Michael Ballack is kikelt taktikája miatt. Mondván: a Podolskira és Klosera épülő csatársor mellett a védelem ismétlődő jellegű gyermeteg hibákra képes. Costa Rica, Ecuador és Lengyelország mellett még így is esélyesként juthatnak tovább. Onnantól pedig nagy előnyük lehet a hazai pálya.


A kispadok nagyágyúi: mesteri játékosok – Mesteredzők? 1

Marco van Basten

Marco van Basten – a megváltó?

Az Ajax-B-ből a szövetségi kapitányi székbe? Ez is csak egy ilyen kivételes zsenivel fordulhatott elő. A tisztelet tekintélyt parancsol. Amiért meg is kellett harcolni. Marco van Basten játékosként kivételes világklasszis volt. Népszerűsége és sajnálatos sérülése miatt derékba tört pályafutása miatt előbb utóbb járt neki a tisztség. Négyszeres gólkirály Hollandiában, Eb-bajnok, majd a Milan elsőszámú sztárjaként Aranylabdás, és számos diadal főszereplője. Mégis meglepetésként lett klub (másod)edzőből a nemzeti 11 trénere.

A totális-futball holland iskoláját fiatal játékosokkal kezdte el megvalósítani. Sok korábbi sztár (Kluivert, Davids, Makaay) nélkülözésével eleinte sokakat megbotránkoztatott, ám cselekedetei mögött következetesen nyúlt a holland bajnokság játékosaihoz. Régóta nem volt ennyi Ajax-nevelés a válogatottban. Az eredmény van Bastent igazolta: Ruud van Nistelrooy vezérletével erős csapatot szervezett, amely magabiztosan vette a selejtezőkört. Közönségszórakoztató, látványos játékkal előálló Hollandia nem került könnyű kvartettbe. Ám amennyiben Argentína, Szerbia-Montenegró és Elefántcsontpart mellett sikerrel veszik a csoportküzdelmeket, és pszichikailag felkészültek az esetleges 11-es párbajokra, sikeres edzőként debütálhat az egykori játékos fenomén.


A kispadok nagyágyúi: mesteri játékosok – Mesteredzők? 2

Oleg Blohin

Oleg Blohin – a keleti káprázat követe

Európa egykori legjobb játékosa Európa első csapataként kvalifikálta Ukrajnát a mostani világbajnokságra: ez már önmagában beszédes. Azzal, hogy a válogatott önálló nemzeti csapatként első ízben vehet részt világversenyen, csak hab a torán.

Oleg Blohin, a legendás szovjet válogatott világklasszisaként 1975-ben ért a csúcsra: Európa legjobb játékosának választották. A Dinamo Kijevvel kétszeres Kupagyőztesek Európa Kupa győztes: 1975-ben a Ferencváros ellen, majd 1986-ban az Atlético Madrid ellenében vezette az aranyéremig csapatát. Válogatott szinten is irigylésre méltó eredményeket tud felmutatni: 109 találkozón 39 gólt ért el. A szovjet csapattal az 1972-es és a négy évvel későbbi ötkarikás játékokon ezüstérmet szerzett, 1982- illetve 1986-ban pedig kinn volt a világbajnokságokon.

Lehengerlő stílusban és eredményességgel vezette el Sevcsenkóéket a németországi vb-re. Törökországot, Dániát és az Eb-bajnok Görögországot nem egyszer iskolajátékkal romokba döntő technikával többeket maguk mellé állított. Talán nem véletlen, hogy sokan egyenesen azt állítják, hogy a jól szervezett válogatott a torna egyik titkos esélyese. Csoportjukból biztos továbbjutónak számítanak, a szláv szívósságukkal nem kizárt, hogy a legjobb négy közé verekszik magukat. Blohinra szép napok várhatnak.

A cikk kedden megjelenő második részében Zicóról és Henry Michelről olvashatnak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik