Élet-Stílus

Google térképekkel a madárinfluenza ellen

A tengerentúli szakértők arra számítanak, hogy a madárinfluenza még az év vége előtt megjelenik az Egyesült Államokban. A fertőzött szárnyasok felkutatásában és elkülönítésében a Google térképeire is számítanak.

A kérdéssel foglalkozó szakemberek elsősorban a Geographic Information System (GIS) rendszerére támaszkodnak, amely 1998 óta nyújt segítséget a helymeghatározásban, az egyes területek és objektumok gyors lokalizálásában. A madarak vándorlásának, illetve az őket érintő betegségek megfigyelésére is használt megoldás mellett azonban egyre nagyobb figyelmet kap a Google Maps szolgáltatása, amely egyes vélemények szerint szintén hozzájárulhat az ellenintézkedések sikeréhez.

“Húsz évvel ezelőtt még az országutakat kellett keresztül-kasul bejárnunk ahhoz, hogy megleljük a fertőzést jelentő farmokat, manapság azonban minden megtalálható a különböző térképrendszereken” – magyarázta Sherrill Davison, a Pennsylvania Egyetem professzora. Véleménye szerint ezzel az egyes nevelőfarmok, sőt akár a távoli vidékeken tartózkodó rajok is gyorsan bejelölhetők, így jelentős segítséget kapnak a fertőzött állomány izolálásában, a vírus terjedésének megakadályozásában.
Az amerikai szakértők egyre nagyobb figyelmet szentelnek a madárinfluenzának, pontosabban a H5N1 vírusnak, mivel várakozásaik szerint a kór még az év vége előtt felbukkanhat az Egyesült Államok területén. Alaszkában jelenleg is folynak a szűrővizsgálatok, ám eddig még nem találtak fertőzött példányt. Reményeit szerint a keresőcég szolgáltatásával még pontosabban és gyorsabban fellelhetik az érintett nevelő/etető telepeket és a feldolgozó üzemeket.

A Google ezzel újabb területen teheti hasznossá oldalát. Hallhattunk már a Holdat feltérképező szolgáltatásról, a mobiltelefonokra történő kiterjesztésről és maga Tim Berners-Lee is igen pozitívan nyilatkozott a Google Maps-ról, amikor a web legfontosabb újításai között említette azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik