Élet-Stílus

Idén is jó buli lehet a Múzeumok Éjszakája

Június 24-én harmadszor rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját: a Műcsarnokban társasjátékozhatunk, a Néprajzi Múzeumban megkóstolhatjuk a világ ízeit, a Szépművészeti Múzeumban holland kikötőbe csöppenhetünk a Mezőgazdasági Múzeumba csónakkal érkezhetünk és fáklyákkal bolyonghatunk az eddig elzárt kerengőn.

Tavaly harminchat fővárosi intézmény mellett tizennyolc vidéki nagyvárosban várták a látogatókat. A délután hat órától másnap hajnali 2 óráig tartó rendezvénysorozat helyszíneit múzeumbuszokkal lehetett végigjárni, és egy múzeumhajó is közlekedett a Kossuth tér és a Ludwig Múzeum között. A program lényege, hogy az éjszaka során egyetlen jegy érvényes az összes múzeumba, amellyel a látogatók igénybe vehetik a különjáratokat is. A belépőt a felnőttek 700 forintért, a 18 évnél fiatalabbak 350 forintért válthatták meg a múzeumok és a BKV jegypénztáraiban.


Európában több mint 1500 múzeum csatlakozott idén a múzeumok hosszú éjszakájához, amelyet a legtöbb országban május 20-án, tartottak, ezzel szemben a magyar múzeumok június 24-én Szent Iván éjjelén tartják. A Múzeumok éjszakája programot az Európai Bizottság és a Múzeumok Nemzetközi Bizottsága patronálja, és idén a múzeumok fiatal látogatóin lesz a fő hangsúly.

Misztikus természettudományi

A Magyar Természettudományi Múzeum misztikus világba kalauzolja látogatóit, akiket a spontán mumifikálódástól halhatatlanná tevő tánccal óvnak mindenkit. Lesz továbbá előadás múmiákról, 18. századi divatbemutató és nagy óracsörgés éjfélkor, amikor is minden érdeklődő a maga által vitt ébresztő vekkert csörgetheti.

Kínaizálnak az iparművészetiben

Az Iparművészeti Múzeum a gyűjteménye történetét bemutató Gyűjtők és kincsek című, márciusban megnyílt kiállítását állítja a középpontba június 24-én: az esti műsor hat órakor kezdődő első részét a tárlat sok tárgyán megfigyelhető “kínaizáló”, keleties hangulat köré csoportosítják. A táncok, az előadások, vetítések mind ezzel a témával foglalkoznak. Az alkotni vágyók kínai legyezőt készíthetnek, aki felfrissülésre vágyik, az pedig a teaház italait kóstolhatja meg.

Társasozás a Műcsarnokban

A Műcsarnok összes termében Kokas Ignác és tanítványai műveiből láthat kiállítást a közönség, s izgalmas családi programban vehet részt: a társasjátékban bábuk helyett a gyermekeknek és szüleiknek kell lépkedni a kijelölt mezőkön. A sikeres célba érést apró ajándékokkal jutalmazzák. Természetesen ezen a helyszínen is lesznek táncelőadások, zenei műsorok.

Mesék a Nemzeti Múzemban

A Nemzeti Múzeum hét tárlatvezetést indít egymás után, ezeken az aktuális kiállításokat ismerhetik meg a látogatók. Este fél nyolckor, kilenckor és fél tizenegykor a Görömbölő Kompánia mesébe szőtt táncait, és táncba szőtt meséit láthatják, hallhatják kicsik és nagyok, majd különböző honfoglalás kori tárgyakat lehet készíteni. Mindezen túl koncertek és táncelőadások váltják egymást.

Körhinta a néprajzinál

A Néprajzi Múzeum Síppal dobbal, és Műanyag című két időszakos kiállításához, valamint a Művészetek Völgyéhez kapcsolja programjait. Az intézmény előtt műanyag lovakkal teli körhinta üzemel egész nap, valamint világkonyha, ahol különféle népek ételeit lehet megkóstolni. A múzeumban kapolcsi híradókat láthatnak az érdeklődők, a tárlatvezetéseket pedig neves művészek vállalták, többek között Márta István, Galkó Balázs. Éjfél előtt fél órával pedig kamarakiállítás nyílik Bakelit barázdák: lemezek és gyűjtők címmel.

Holland kikötő a szépművészetiben

A Múzeumok éjszakáján a Szépművészeti Múzeum igazi kulturális kikötővé változik: Hollandia, és elsősorban Amszterdam pezsgő kulturális, és éjszakai életének hangulatát próbálja megidézni, és hogy teljes legyen a kikötői hangulat tengeri étkekkel, csapolt sörrel várják a látogatókat, továbbá tárlatvezetésekkel, zenei programokkal, gyermekfoglalkozásokkal, érdekes előadásokkal készülnek, és megemlékeznek a zseniális holland festőművész, Rembrandt születésének 400. évfordulójáról is.

Gyermekprogramok a kelet-ázsiaiban

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum idén az ezerarcú Ázsiát és – állandó kiállításukhoz kapcsolódva – azokat a magyarokat helyezi középpontba, akik valamilyen módon Ázsia szerelmesei lettek. Az intézmény már délután négy órától interaktív gyermekprogramokkal várja a látogatókat, akik ezután megismerhetik többek között azt a különleges éneklési technikát, amely egyidejűleg két hang megszólaltatását teszi lehetővé. Az este hátralévő részében koncertek követik egymást.

Fáklyákkal a mezőgazdaságiban

A Mezőgazdasági Múzeum különleges tárlatvezetéseket indít: a vártörténeti bemutatón például csónakkal viszik a látogatókat egy darabon, majd gyalogosan folytatják a barangolást. Éjféltől pedig fáklyás vezetés indul. A Múzeumok éjszakáján megnyitják továbbá a korábban látogatók elől elzárt területet, a kerengőt is, ahol századfordulós kávéház áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik