Élet-Stílus

Előfizethető biztonság a Microsofttól

A Microsoft bejelentette a számítógépeink teljes körű védelmét ellátó programcsomagja, a Windows Live OneCare megjelentetését.

A szoftver próbaverzióját 2005 novembere óta próbálhatják ki a felhasználók, 90 napig ingyen. Az időkorlát lejárta után a OneCare évi 4 dollár 95 centért legfeljebb három számítógépre telepíthető. A program végső változata nem csak a gép vírusvédelmét látja majd el: a Windows XP-ben már megtalálható tűzfalat és a biztonsági frissítések letöltését és telepítését elvégző eszköz is lesz benne, valamint a cég Defender elnevezésű spyware-keresőjének továbbfejlesztett változata.

A Microsoft becslései szerint a felhasználók 70 százaléka semmilyen védelmi szoftvert nem használ – termékük elsősorban őket célozza, de természetesen a legelterjedtebb vírusirtó programok készítői, a Symantec és a McAfee vállalat is aggódhat az új versenytárs miatt. A OneCare – a készítők reménye szerint – azzal lehet népszerűbb a szimpla védelmi szoftvereknél, hogy a számítógép gyorsabb futását biztosító eszközöket is tartalmaz majd, és biztonsági másolatokat lehet vele készíteni a fontos fájlokról.

Ryan Hamlin – a OneCare projekt vezetője – azt mondta, a többi céghez hasonlóan a számítógépgyártók és internetszolgáltatók segítségével szeretnék népszerűsíteni programjukat, és nem tervezik, hogy a biztonsági szoftvert az operációs rendszerük részévé teszik (mint korábban az Internet Explorert és a Windows Media Playert).

A versenytársak közül a McAfee kedden harangozta be új, Falcon név alatt futó biztonsági szolgáltatását, a Symantec válasza pedig a Genesis kódnevű program lesz, mely szintén képes lesz majd a számítógép teljesítményének optimalizálására, és adatok biztonsági mentésére is.

Utóbbi vállalat egyébként perben áll a Microsofttal egy, az operációs rendszereknek nagy mennyiségű adat kezelését lehetővé tevő technológia miatt.

A Microsoft Magyarország illetékese szerint egyelőre nem lesz a OneCare-megoldás magyarul elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik