Élet-Stílus

Zöld hét kezdődött Brüsszelben

Elsősorban a természet sokféleségének védelmére szólító környezetvédelmi hét kezdődött kedden Brüsszelben, az Európai Bizottság szervezésében.

A rendezvényhez Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezésére az Európai Unió jelenlegi és következő elnökségét adó Ausztria és Finnország államfője, valamint a litván elnök közös üzenetet intéztek. Heinz Fischer, Tarja Halonen, Valdas Adamkus és Sólyom László az üzenetben méltatják a rendezvény céljait, és felajánlják hozzájárulásukat a közös cél, Európa biológiai sokféleségének megőrzéséhez.

A kezdeményezésről a magyar elnök tájékoztatta José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Az üzenetet Sztavrosz Dimasz, a brüsszeli bizottság környezetvédelmi ügyekért felelős tagja ismertette a rendezvény megnyitóján. Megnyitó beszédében Dimasz egyebek között arra emlékeztetett, hogy becslések szerint 34 ezer féle növényt és 5200 állatfajt fenyeget kihalás. Az összes madárfaj egynyolcada, az emlősök egynegyede, a kétéltűek harmada van veszélyben.

A biztos emlékeztetett arra, hogy az EU-tagállamok vezetői 2001-ben már kitűzték célként a sokféleség csökkenésének megállítását legkésőbb az évtized végére. Hasonló kezdeményezést fogadtak el 2002-ben a világ legtöbb országának vezetői. Dimasz hangoztatta, hogy az Európai Bizottság és Barroso elnök személyesen is elkötelezett a sokféleség védelmében. Az EU brüsszeli bizottsága azon dolgozik, hogy fokozza az e célt szolgáló erőfeszítéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik