Élet-Stílus

Zöld hét kezdődött Brüsszelben

admin
admin

2006. 05. 30. 17:23

Elsősorban a természet sokféleségének védelmére szólító környezetvédelmi hét kezdődött kedden Brüsszelben, az Európai Bizottság szervezésében.

A rendezvényhez Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezésére az Európai Unió jelenlegi és következő elnökségét adó Ausztria és Finnország államfője, valamint a litván elnök közös üzenetet intéztek. Heinz Fischer, Tarja Halonen, Valdas Adamkus és Sólyom László az üzenetben méltatják a rendezvény céljait, és felajánlják hozzájárulásukat a közös cél, Európa biológiai sokféleségének megőrzéséhez.

A kezdeményezésről a magyar elnök tájékoztatta José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Az üzenetet Sztavrosz Dimasz, a brüsszeli bizottság környezetvédelmi ügyekért felelős tagja ismertette a rendezvény megnyitóján. Megnyitó beszédében Dimasz egyebek között arra emlékeztetett, hogy becslések szerint 34 ezer féle növényt és 5200 állatfajt fenyeget kihalás. Az összes madárfaj egynyolcada, az emlősök egynegyede, a kétéltűek harmada van veszélyben.

A biztos emlékeztetett arra, hogy az EU-tagállamok vezetői 2001-ben már kitűzték célként a sokféleség csökkenésének megállítását legkésőbb az évtized végére. Hasonló kezdeményezést fogadtak el 2002-ben a világ legtöbb országának vezetői. Dimasz hangoztatta, hogy az Európai Bizottság és Barroso elnök személyesen is elkötelezett a sokféleség védelmében. Az EU brüsszeli bizottsága azon dolgozik, hogy fokozza az e célt szolgáló erőfeszítéseit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.