Élet-Stílus

Veszélyben a kínai ivóvízkészletek

admin
admin

2006. 05. 30. 13:20

A kínai folyók szennyezettsége olyan méreteket öltött, hogy a mellettük fekvő városok ivóvízellátása is veszélybe kerülhet.

A világ harmadik és Kína leghosszabb folyójába, a Jangcébe ürül az országban keletkező szennyvíz több mint 40 százaléka, ennek 80 százaléka mindenféle kezelés nélkül – idézi a Reuters Lu Jianjiant, a Kelet-kínai Egyetem oktatóját. Az ipari melléktermékek és a mezőgazdaságban használt vegyszerek, valamint a hajók által kibocsátott káros anyagok szintén hozzájárultak a víz minden mértéket meghaladó elszennyeződéséhez.

A Jangce mentén 186 város fekszik, közülük a legnagyobb a torkolatnál lévő Shanghaj, mely kizárólag innen nyeri az ivóvizet.

Kínai környezetvédelmi szakemberek szerint öt éven belül súlyos gondok adódhatnak, ha nem kezdik el a folyók tisztítását. Az ázsiai országban összesen mintegy 300 millió ember már most sem jut iható vízhez.

A központi kormányzat tisztában van a helyzettel – melyről az állami média is beszámol –, erőfeszítései azonban nem érnek sokat, amíg a helyi hatóságok nem lépnek fel kellő határozottsággal a szennyező vállalatok ellen, illetve amíg azok nem gyakorolnak önkorlátozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.