Élet-Stílus

Maszkos óriásbébi a Szabadság téren

Többek között efZámbó Istvánnak és Wahorn Andrásnak állt modellt a Szabadság téren egy erősen túlsúlyos, pelenkás óriásbébi, szado-mazo maszkban, kezében porszívóval. A különös szabadtéri festészeten készült képeket jótékony célra elárverezték.

Több mint tíz festőművész vitte vászonra azt a bizarr kompozíciót, amelyet szombaton az V. kerületi önkormányzat hagyományos kora nyári nemzetközi rendezvénysorozata, a Belvárosi Nyári Fesztivál Pesti Montmartre nevű rendezvényen bárki megcsodálhatott. Két fabakon egy hatalmas kőtömb volt a talapzata a ránézésre vagy 140 kilós modellnek, aki gigapelenkába (vagy sumo derékkötőbe?)volt csomagolva. Arcát sötét, a szado-mazo kultúrában jól ismert maszkkal takarta, és kezében mindemellett egy porszívót tartott, a cső végét ünnepélyesen az égnek emelve. Az élő szobrot az extravagáns projektjeiről ismert efZámbó István állította be, úgyhogy nem is volt mit csodálkozni a meghökkentő látványon.

Beszólhattak a festőknek


A modellt körbeállták állványaikkal, vásznaikkal a jórészt szentendrei művészek, és mindannyian megfestették az előttük álló nem mindennapi látványt. Néhány óra alatt, az arra járó bámészkodók szeme láttára készültek el a művek. A művészek jó hangulatban, néhol még a laikus beszólásoknak is engedve festettek. Nem tudni, melyik kategóriába tartozott a művészeket végiglátogató, a készülő festményeiket megtekintő Steiner Pál polgármester, mindenesetre kedélyesen elcsevegett az alkotókkal.

Volt, akit egész kis drukkercsapat (vagy tanulni vágyó érdeklődő?) vett körül. A „leglustább” alkotónak Wahorn András bizonyult, aki még akkor sem nyúlt a vásznához, amikor a többiek már majdnem elkészültek. Végül a vászon legalján egész kicsiben megrajzolta a „szobrot”, egy dinoszauruszt, valamint a tévészékház és az amerikai követség infantilizált épületét, majd óriás betűvel felírta a vászonra, hogy „GLOBÁL ECSET”, és büszkén hátradőlt. Közben a körülötte állóknak türelmesen magyarázta, hogy a groteszk szobor feneke milyen perspektívákat mutat az alkotónak.

Árverés a képekből

A Szabadság téren elkészített alkotásokat aztán este hatkor a helyszínen elárverezték, és a befolyt 400 ezer forintot az V. kerületben lakó, hatnál több gyermeket nevelő családok megsegítésére, illetve sérült gyermekek művészeti képzésére ajánlották föl. Az árverésen a legtöbbet Wahorn András képéért adták, de jól ment – a volt Bizottság zenekar másik oszlopos tagjának – efZámbó Istvánnak a képe is. Az előbbiért 100, az utóbbiért 70 ezer forintot fizetett a vevő.

A fesztivál idején egyébként az egész teret élő szobrok (ha nem is ilyen bizarr elfogásban) díszítették: színészek, mozgásművészek versekkel és mozgó „térplasztikákkal” szórakoztatták a közönséget.

Egyéb gyereknapi programok


A rendezvény a gyermeknap idejére esett, úgyhogy a szervezők leginkább rájuk gondoltak. Gyakorlatilag a Szabadság tár egy óriás játszótérré alakult. Egymást váltották a gyermekprogramok, zenei koncertek, táncos rendezvények, volt mesterségek kirakodóvására. A gyerekek is kipróbálhatták magukat a különböző művészeti ágakban. Lehetett festeni, rajzolni, de akár a kőfaragás fortélyaiba is beletanulhattak szakemberek segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik