Élet-Stílus

Új tények Kolumbuszról és Cook kapitányról

Két nagy felfedezővel is sokat foglalkozott az elmúlt napokban a világsajtó. Kolumbusz Kristófra egyrészt halála 500. évfordulója miatt emlékeztek, másrészt azért, mert egy DNS-vizsgálat kiderítette végre, hogy Sevillában a nagy felfedező csontjait őrzik. A másik sokat emlegetett világjáró James Cook volt, akinek hajóját, az Endeavourt az amerikai kikötőváros, Newport partjaihoz közel megtalálták.

Május 20-án világszerte Kolumbusz halálának 500. évfordulójára emlékeztek, kiváltképp azon a két helyen, ahol állítólagos csontjait őrzik: a Dominikai Köztársaság legnagyobb városában, Santo Domingóban illetve a spanyolországi Sevillában. A két város immár jó pár éve vetélkedik egymással azon, hogy melyik is őrzi valójában Kolumbusz földi maradványait. Tavaly ősszel egy spanyol kutatócsoport az FBI specialistáinak segítségével azt állapította meg, hogy a sevillai Santa Maria katedrálisban található sír nem Kolumbusz földi maradványait rejti, egy másik kutatócsoport DNS vizsgálatokra hivatkozva immár bizonyosnak tartja, hogy Sevillában található a „valódi Kolumbusz”.

A DNS minták alapján Sevilla

A Jose Antonio Lorente spanyol genetikus által vezetett vizsgálatok eredménye azon alapszik, hogy a Sevillában őrzött csontok DNS mintáit összevetették Kolumbusz testvérének DNS-mintáival. „Jól megfigyelhető volt a két vizsgált minta közötti megegyezés, kétség sem férhet hozzá, hogy Kolumbusz csontjait őrzik Sevillában” – nyilatkozta Marcial Castro, a kutatásban szintén részt vevő spanyol történész. Mindemellett Lorente és Castro is elismeri, hogy nem feltétlenül illeti kizárólagosság Sevillát a Kolumbusz-kérdésben: könnyen elképzelhető, hogy Kolumbusz csontjainak csak néhány darabja van Sevillában, a hiányzó darabok pedig lehetnek akár Santo Domingóban.

Juan Bautista Miese, a Santo Domingóban található Kolumbusz-ház vezetője azonban kétségbe vonja a spanyol kutatók állítását: szerinte Kolumbusz csontjai soha nem hagyták el a Dominikai Köztársaság területét. A spanyol kutatások persze most a dominikai hatóságokat is arra kell, hogy ösztökéljék, hogy ők is felnyissák a Kolumbusz emlékmű alatt található sírt, és végezzék el az ott található csontokon is a vizsgálatokat. Marcial Castro szerint a dominikaiak csak ezzel tudnák bizonyítani azt, hogy ott is Kolumbusz csontjait őrzik.

Amilyen talányos Kolumbusz végső nyughelye, legalább annyit vitatkoznak persze származásán is: a Marcial Castro vezette történészcsoport éppen ezért már Kolumbusz fiatal korára koncentrál. Annak kívánnak utánajárni, hogy Kolumbusz vajon tényleg genovai származású volt-e, vagy netán Katalóniában született volna. Bár az elfogadott nézet szerint az olasz kikötővárosban látta meg a napvilágot, útjai során a tökéletes latinsággal megfogalmazott levelek mellett igen sok feljegyzést készített spanyolul, egészen pontosan katalán szavakkal fűszerezett spanyolt használva.

Cook kapitány hajója is megvan

A múlt hét végén egy másik hír is bejárta a világot: az amerikai Newport kikötőjének közelében mélytengeri régészek felfedezték ugyanis Cook kapitány Endeavour nevű hajóját, amellyel a neves világjáró először kerülte meg a Földet. A dokumentumok tanúsága szerint a hajót 1778-ban süllyesztették el a kikötő partjaihoz viszonylag közel. A cél az angolok részéről az volt, hogy az ellenséges francia flotta a tenger alatti akadályok miatt ne tudja megközelíteni a brit kolóniát a tenger felől.

Az Endeavour egy közel 370 tonnás vitorlás volt, amelynek segítségével Cook elérte Új-Zéland és Ausztrália partjait is. Cook eredeti célkitűzése korántsem az öncélú felfedezés volt 1768-as útja során: első megbízása szerint a Vénuszt kellett megfigyelnie Földünk olyan pontjáról, ahonnan kiváló mérések végezhetőek. A cél a Föld és a Nap közötti távolság pontos felmérése volt, amely természetesen aztán a felfedezésekhez elengedhetetlen térképek megrajzolásához kellett.

Megbízása során azonban az Endeavour fedélzetén Cook kapitány sok egyéb területet is felfedezett, ennek ellenére a hajót 1776-ban a brit királyi flotta parancsnoksága használhatatlannak ítélte és kivonta a flotta kötelékei közül, visszaminősítette egyszerű kereskedőhajóvá, sőt át is keresztelték Lord Sandwich-re. Kathy Abbass, a mostani tenger alatti kutatásokat végző csoport vezetője bizonyos abban, hogy az egykori Endeavourt találták meg, bár a kiemelés és a pontos feltérképezés még hátra van.

Abbass szerint ez nem kis munka, hiszen az iszapágyba süllyedt hajó könnyen sérülhet a kutatás során. Komoly óvintézkedésekre van szükség így, hogy épségben maradjon a legendás hajó. Nem véletlen, hogy Abbass a brit The Daily Telepraph-nak úgy nyilatkozott: az Endeavourt megtalálni talán könnyebb volt, mint a törékeny hajótestet bevizsgálni és láthatóvá, kutathatóvá tenni. A munka igazából csak most kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik