Élet-Stílus

Amerikaiak építik Vietnam első műholdját

admin
admin

2006. 05. 29. 13:16

A Lockheed Martin amerikai védelmi óriásvállalat építheti meg a Vietnami Szocialista Köztársaság első műholdját. A távközlési hold 2008 második negyedévéig kell, hogy elinduljon.

A hír önmagában talán nem lenne annyira megdöbbentő. Egy új műhold ma már nem kelt feltűnést. Jobban odafigyelünk rá, ha egy olyan ország indítja azt, melynek még nem épített saját műholdat. Ám az, hogy a Vietnami Szocialista Köztársaságban egy hivatalos eredményhirdetésen a korábbi ellenség Egyesült Államok komoly védelmi megbízásokat is kapó óriásvállalata, a Lockheed Martin építi, több mint meglepő.

Mindez része lehet annak az enyhülésnek, melynek egyik legemlékezetesebb példája Bill Clinton elnök Vietnamba látogatása volt 2000. novemberében, illetve Phan Van Kai viatnami miniszterelnök Washingtonba látogatása 2005-ben. A Clinton-vizit után gyorsabb ütemben folytatódott a „szocialista piacgazdaság” kínai mintára történő kiépítése (Doi Moi program a neve az óvatos vietnami gazdasági nyitásnak). Az eleinte bátortalan átalakításokkal kezdődő folyamatot koronázhatja meg ez a talán bizonyos szempontból politikai döntés, miszerint amerikai céget bíznak meg az első vietnami műhold megépítésével.

A vietnami kormány egyébként tendert írt ki a műhold megépítésére, melyre az amerikai cégen kívül az európai EADS az Alcatellel közösen, valamint a Sumitomo amerikai-japán vállalat pályázott. A 2200 kg-os, 25-30 transzponderrel felszrelendő Vinasat műhold a kiírás szerint 2008 második negyedéve előtt indul, s 15 éven keresztül marad működőképes. Május 12-én a Lockheed Martin alá is írta a műhold megépítésére vonatkozó 168 millió dolláros projektre szóló szerződést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.