Élet-Stílus

1962 – Pelé nélkül is ment

A még mindig csak 21 éves Pelé másodszor lett világbajnok Chilében. A sztárnak csak egy rövid vendégjátékra futotta, de a selecao tornán megmutatta, hogy nélküle is csodákra képes. A győzelem ugyan sokkal nehezebb volt, mint Svédországban, de csak egy csoportmeccsen nem nyertek: a későbbi döntőbeli ellenfél, Csehország kihúzta akkor egy gólnélküli döntetlennel. A tornán nagy reményekkel indult a magyar csapat, a biztató kezdet után azonban érkezett a hidegzuhany.

A selejtezőkön ezúttal 56 csapat – újabb rekord – vett részt, és 16 csapat utazott Chilébe. Két európai rendezésű vébé után a FIFA nem „tehette meg”, hogy ne Dél-Amerika legyen a házigazda. A pusztító földrengés után felmerült, hogy a szövetség megváltoztatja korábbi döntését, hiszen több stadion is elpusztult. Chilében azonban hazafias kötelességnek tekintették a nemzetközi esemény megrendezését.

Már a kvalifikáció esetenként rendkívülien kemény meccsei is megmutatták, hogy gyökeres változás előtt áll a foci. A pályákon egyre gyakrabban látni kőkemény becsúszásokat, durva szabálytalanságokat illetve olyan jeleneteket, amelyek korábban máshonnan lehettek ismerősek. Nem véletlen, hogy a brazilok nem tudták olyan mértékben rákényszeríteni a maguk játékos fociját az ellenfelekre. Ráadásul Pelé másfél meccs után lesérült: Mexikónak még gólt lőtt, de Csehszlovákia ellen csak félórát töltött a pályán. Izomhúzódás miatt le kellett bicegnie a pályáról, és a továbbiakban nem számíthatott rá Moreira szövetségi kapitány.


1962 – Pelé nélkül is ment 1

Nem sokakat érdekelt a magyar-argentin találkozó (Popperfoto)

Az újabb csalódás

A magyarok a csoportkörből a várakozásoknak megfelelően Argentínát, Angliát és Bulgáriát megelőzve elsőként jutottak tovább. A következő körben a csehek ellen játszott a csapat. Tichy szabályos találatát nem adta meg a játékvezető, de ez nem változtatott a tényen: 1-0-ra kikapott az olyan világsztárok nevével fémjelzett együttes, mint Grosics, Tichy, Albert vagy Sárosi. Szerencséjük sem volt a magyar támadóknak, hiszen négyszer is csak a kapufát találták el. A csehek az elődöntőben Jugoszláviával találkoztak. Sokáig döntetlen az állás, majd a meccs vége felé Scherer két gólja után kapituláltak a jugók.

A másik ágon a papírformának megfelelően a brazilok harcolták ki a fináléba jutást, a lendület azonban korántsem olyan elsöprő, mint négy éve. A csoportkörben Mexikó ellen az első félidő után kifütyülték a selecaót, szenvedtek a sztárok, Zagallo győztes gólja után óriási volt a megkönnyebbülés. Pelé első és egyben utolsó találatával a 74. percben eldöntötte a meccset. A csehekkel egy gólnélküli döntetlenre futotta, majd egy kínkeserves 2-1 következett a spanyolokkal. A negyeddöntőben Angliát Garrincha duplájával elintézték, a fináléba kerülésért pedig már az első félidőben ismételt a karikalábúnak becézett szélső. A házigazda nem adta fel, és még ugyanebben a játékrészben szépítettek. Vava nem sokkal a középkezdés után megnyugtatta a brazil szurkolókat, de Chilének a bíró is segített: kaptak egy ajándéktizenegyest a perui játékvezetőtől. Vava azonban még egyszer beköszönt, és készülhetett a döntőre a csapat.

A finálé nem érdekelte a chileieket, a stadion meg sem telt. A jelenlévők nem akartak hinni a szemüknek, amikor a 15. percben a csehek vezetést szereztek. A fehér Pelének becézett Amarildo azonnal kiegyenlített. Az európai kiscsapat továbbra is bátran játszott, a braziloknál nagyon hiányzott Pelé. A második félidőben a csehek kerültek közelebb a vezető gól belövéséhez, de egy védelmi hiba a vesztüket okozta. Zito gólja után sem adták fel, de egy újabb, ezúttal kapushiba eldöntötte a mérkőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik