Élet-Stílus

A WHO gyorsítja a madárkór elleni felkészülést

admin
admin

2006. 05. 26. 15:09

Az elmúlt napok aggasztó eseményei arra ösztönözték a WHO közgyűlését, hogy határozott lépéseket tegyen a madárinfluenza elleni felkészülés felgyorsítására.

Felgyorsítják felkészülést az emberről embere is terjedő madárinfluenza esetleges járványa ellen a világ országai, és előbbre hozzák a globális riasztórendszer kiépítését – határozták el pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves közgyűlésén.

A Genfben tartott értekezleten a szervezet 192 tagállama egyhangúlag döntött úgy, hogy már most, vagyis egy évvel a tervezett előtt bevezetik a nemzetközi vészhelyzetre vonatkozó szabályozást. A WHO tavaly még csak 2007 júniusára tűzte ki a szabályok életbe léptetését. Az új eljárás értelmében a tagállamok kötelesek “sürgősen és világosan” tájékoztatást adni arról, ha emberek között felbukkan a madárinfluenza vélt vagy megerősített esete. Ez a kötelezettség a vírus minden változatára vonatkozik.

Minden tagállam köteles kijelölni azokat a tisztségviselőket is, akiket kimondottan a válság kezelésével bíznak meg, hogy készen álljanak a járványra. A WHO megígérte, hogy pénzügyi segítségben részesíti azokat a tagállamokat, amelyek elegendő eszköz híján nem tudnának válaszolni az influenza járvány kitörésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.