Élet-Stílus

Régiós hulladékkezelőt terveznek Tatabányán

admin
admin

2006. 05. 26. 14:14

Olyan komplex rendszert építenének ki Tatabányán, amely 84 település közel félmillió lakójának hulladékát ártalmatlanítaná hulladékégető és biogáz erőmű segítségével - tájékoztatott a projektet szervező társaság vezetője.

„A képviselőtestület csütörtöki esti ülésén elvi döntést hozott, hogy a hulladékkezelés mely változatához kérik a lakosság hozzájárulását. A tervezett, 44 milliárd forintos beruházással Fejér megye északkeleti részén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye nyugati részén építenénk ki egységes rendszert” – tette hozzá Gíber Erzsébet. A beruházáshoz uniós forrásokra szeretne pályázni a térségben megalakult a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.

A megvalósíthatósági tanulmányban égetőművet és biogáz erőművet tartalmazó hulladékhasznosító telep terve szerepel, melyet Dubnik völgyi hulladéklerakó mellé építenének. Gíber Erzsébet elmondta, környezetvédelmi szempontokból itt lenne a létesítmény a legjobb helyen, és a lakosság széleskörű tájékoztatásával szeretnék elérni, hogy a beruházás ne okozzon társadalmi konfliktust.

A megépülő rendszer húsz évig biztosítaná a társulás területén élő közel félmillió ember hulladékának feldolgozását – tette hozzá a projektvezető. A tanulmánytervben szerepeltették az 1-es főút és a hulladékkezelő telep közötti elkerülő út megépítését, hogy a szállítójárművek ne terheljék Tatabánya közútjait. Mivel a készülő jogszabályok szerint hamarosan csak a hasznosíthatatlan hulladékot lehet lerakással ártalmatlanítani, a tervben a térség hulladékkezelésének teljes újjászervezése szerepel.

A szelektív gyűjtés érdekében a társulás területén 432 gyűjtősziget és 23 hulladékudvar létesülne, 2,5 millió köbméterrel bővítenék a tatabányai és a bicskei lerakók kapacitását, foglalkoznának a zöldhulladék komposztálásával és az építési törmelék elhelyezésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.