Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Erik Sumo vagy Összeomlás

admin
admin

2006. 05. 26. 12:00

A vasárnapi gyermeknapig többek közt Erik Sumót, osztrák DJ-császárokat, Tankcsapda-nagykoncertet és Ligeti születésnapi hangversenyt ajánlunk.

A hétvégén ismét nehéz indokot találni arra, hogy miért is maradnánk otthon, amikor meghallgathatjuk az Amorf Ördögök dalszerzőjének B-projektjét, részt vehetünk a lengyel–magyar jazzdiplomáciában, három táncbemutatót nézhetünk meg egy este és a legendás Kruder & Dorfmeister-párosra is pöröghetünk/lazulhatunk. Aki mégis inkább maradna, annak Vonnegut remek könyvét és a szegényes tévéműsor jobb filmjeit ajánljuk.

Menjek…

Péntek, május 26.

…Erikkel sumózni a Zöld Pardonba


Tövisházi Ambrus a veszélyes arcszőrzetű Tariska Szabolccsal alapította meg az Amorf Ördögöket, amelynek ő maga dalszerző-billentyűse. Tövisházi emellett az Amorf zenei világától el nem távolodva Erik Sumóként saját projektet is visz már vagy négy éve. 2002-ben jelent meg ugyanis ezen márkanév alatt a stuttgarti Pulver Recordsnál két saját száma (Just A Woman / Pretty Nu!). Az azóta eltelt időszakban Erik Sumo Keyserrel és Shurikennel karöltve készített remixeket. Az áttörés, a 12 dalt magába foglaló My Rocky Mountain tavaly szeptemberben jelent meg, és leginkább Gojko Mitic-féle balkáni western filmzenéjeként lehet leírni. Mivel a lemez is sampler nélküli zenészekkel készült, nem lesz gond ugyanezt koncerten is produkálni. Az koncerteken a My Rocky Mountainen is közreműködő zenészek és zeneszerző társak láthatók, hallhatók. Az ütőhangszeren játszó Pápai István, a basszusgitáros Balahoczky István és az énekes Kiss Erzsi. A héttagú formáció másik énekesnője Harcsa Veronika, aki tavaly nyár végén csatlakozott a bandához, valamint Mészáros Ádám gitáros és Farkas Zoltán dobos.

…lengyel–magyar jazzestre az A38-ra


A Zöld Pardon szomszédságában Eric Sumónál tradicionálisabb vonal kap szerepet. Az A38 Hajó kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató MOLto Vivace-sorozatának pénteki koncertjén ugyanis Vasvári Pál legújabb magyar–lengyel projektje, illetve a fiatal tagokból álló Tropical Transform Quintet lép fel. A Polish Violin nevű nemzetközi projekt a nagyszerű lengyel hegedűs, Zbigniew Seifert emléke előtt tiszteleg. A két szólóhegedűvel felálló magyar–lengyel együttes a kiváló basszusgitáros, Vasvári Pál szerzeményeit játssza. A Tropical Transform Quintet öt fiatal muzsikus kísélete a fúziós jazz, a népzenei hagyományok és az energikus előadásmód ötvözésére.

…U2-emléknapra az Almássyba

Az est házigazdája, a Station zenekar mellett fellép Schmidt Vera, Jamie Winchester és Nap is. Az est igen erőltetettnek tűnő apropója, hogy idén tavasszal a U2 One című száma lett minden idők legnépszerűbb dalszövege a VH1 zenei csatorna szavazásán. Mindezt gyorsan feledve, egy igazi kultutazásba kezdhetünk a közel tízéves Station U2-interpretátor zenekarral a tíz évvel ezelőtti házibulik kedvenc zenekarának számaival. A szervezők ígérete szerint a zenekar meghökkentő látványelemekkel teszi emlékezetessé az estét: a performansz tartalmaz némi hastáncot, McPhisto figuráját és videókivetítéseket. A programban 3 dal erejéig vendégek is feltűnnek. Mindannyiuk hangját a U2 zenéjéhez válogatták, így ott lesz a megasztáros Schmidt Vera, az evergreen dalok királycsászár tábornoka, Jamie Winchester Nap, akiről a körülötte keringő bolygórendszerünket elnevezték. Ha komolyan nem megy, viccből érdemes ide is elnézni.

Szombat, május 27.

…Táncelőadásokra a MU Színházba


Triplex előadás jelen esetben az egyet fizet hármat kap kategóriát jelenti. Az este három bemutatót nézhetünk meg: Daniela Hernández Faith Aguafuerte című előadását, Réti Anna: Lélek pulóver nélkül című táncát és Nagy Csilla Monomámiáját. Daniela Hernández Faith anyai ágon magyar származású mexikói táncos-koreográfus. 1979-ben, Mexikóvárosban született, és Magyarországon kezdett el balettel és kortárs tánccal foglalkozni. Tanulmányait New Yorkban, Alvin Aileynél folytatta, majd 2001-ben tért vissza Mexikóba, ahol a Művészetek Nemzeti Akadémiáján fejezte be a koreográfusi szakot. Az Aguafuerte című szólójával 2005-ben elnyerte a mexikói Kulturák és Művészetek Nemzeti Alapjának ösztöndíját. Réti Anna darabjának rövid változata 2005 májusában a legjobb Szóló díjat nyerte el a Szóló-Duó Táncfesztiválon. Majd 2006 márciusában a 10. Stuttgarti Nemzetközi Szóló Táncszínházi Fesztiválon az első helyezett táncos, a második helyezett koreográfia, és a közönség díjat is elnyerte. Nagy Csilla Monomámiájának témája klasszikus: egy férfi és egy nő párkapcsolata. A történet furcsasága, hogy az egymásnak szóló vallomások monológként valósulnak meg a darab során, mivel a két szereplő nem találkozik egymással a színpadon.
Mindketten önmagukba feledkezve egy-egy élettelen eszközzel alakítanak ki duetteket, próbálják pótolni a pótolhatatlant…

… tisztelegni Ligeti György előtt a Művészetek Palotájába

Az 1997-ben alakult UMZE kamaraegyüttes születésnapjának előestéjén, a 83. életévét betöltő Ligeti György előtt tisztelegnek. E jeles alkalomból a 20. és a 21. századi magyar zeneszerzők műveinek legkiválóbb tolmácsolói csatlakoznak hozzájuk. Keller András – aki szólistaként és vonósnégyesével is Ligeti műveinek világszerte elismert tolmácsolója – most a mester 1990-ben készült Hegedűversenyét adja elő, zongorára komponált etűdjeit pedig Csalog Gábor játssza. A Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című dalciklust Ligeti Károlyi Katalinnak és az Amadinda Ütőegyüttesnek írta. Weöres Sándor sziporkázóan szellemesen megzenésített hét dala 2000 novemberében, Metzben tartott ősbemutatója óta a világ számos fesztiválján aratott már nagy sikert. A koncerten, az első műsorszám előtt és a művek között Ligeti György nagy tisztelője, a Nobel-díjas Kertész Imre olvas fel írásaiból.


…osztrák DJ-császárokat hallgatni


A legendás Kruder & Dorfmeister-páros Peter Kruder fele először látogat Magyarországra. A Városligeti Műjégpályán építenek teraszt és hozzá rendezvénysátort, ahol Kruder a „Voom:Voom – Peng Peng” című új projektjét adhatja elő. Kruder & Dorfmeister egy olyan folyamat elindítója volt a kilencvenes évek közepén, melynek hatása a mai napig érződik, és nemcsak Bécs városában. A két bécsi sógor egy csapásra világsztár lett, Madonnától David Bowie-n át a Depeche Mode-ig mindenki az ajtajukban állt sorba remixért. Az esten a The Uptown Felaz, az Infra Gandhi, Dj. Palotai és Dj. Pozsi is megtekeri a bakelitet.


…Tankcsapda zúzásraMárcius 31-én vette kezdetét a Tankcsapda idei tavaszi turnéja, mely egyben beharangozója is legújabb albumuknak, a „Mindenki Vár Valamit” című anyagnak. A koncertsorozat csúcspontja a május 27-i kisstadionbeli lemezbemutató nagykoncert. A három év után új stúdióalbummal jelentkező első számú magyar rockzenekar visszatér a gyökerekhez. Keményebb, balladáktól, popszámoktól mentes igazi rock and roll-korongot tettek le az asztalra. Az együttes várhatóan ezen a koncerten is odateszi magát. Lukács László az Exitnek nyilatkozva elmondta, hogy mindig megvárták azokat a megfelelő időpontokat és szituációkat, amikor kaliberváltást vihettek végbe. Most pedig úgy érzik, hogy az új lemez kapcsán mindenképpen itt az ideje, hogy megmutassák a rajongóiknak, hogy a Tankcsapda lassan tizenhét évnyi folyamatos munka után hol tart 2006-ban. Erre pedig a Kisstadion-koncert kiválóan alkalmas.

Vasárnap, május 28.

…gyermeknapra a Kossuth térre

A vasárnap a gyerekeké, akárcsak a Parlament előtti tér. Itt reggel 9 órától este hétig 600 négyzetméteres homokozó, mászófal, bábjátékműsor és gólyalábasok műsora lesz látható. A folyamatos szórakozásról lufihajtogató bohócok és zsonglőrök gondosodnak. Kézműves szakemberek segítségével a gyermekek megtanulhatnak többek között bábokat, madárijesztőt, szárazvirág-csokrot készíteni. A tavalyi évhez hasonlóan ezen a napon a gyermekek és kísérőik számára a részvétel ingyenes, csakúgy, mint a helyi és helyközi közlekedés. Tavaly körülbelül tízezer gyermek látogatott el szüleivel a Kossuth téri programokra.

…gyermeknapra az Állatkertbe

A Kossuth téri programokkal ellentétben a Állatkertben nem mehetnek ingyen a gyerekek, de 250 forinttal olcsóbb lesz a belépő. A nap egyik támogatójának jóvoltából a főbejáratnál kóstoltatás és ajándékközpont, valamint négy állomásból álló játékos akadályverseny várja a gyerekeket. A majomházaknál lévő sátorban kézműves foglalkozáson és arcfestő programon, a Japánkertnél felállításra kerülő játéktérnél pedig ügyességi játékon lehet részt venni. Egy ismeretterjesztő könyveiről ismert kiadó a Főkapunál mutatja be termékeit, a Nagy-tó partján pedig egy népszerű ismeretterjesztő magazin ifjúsági kiadásával ismerkedhetnek az Állatkert ifjú, és lélekben fiatal látogatói.

…gyermeknapra a Vasúttörténeti Parkba


Hív a vasút, vár a MÁV. Ezúttal a 18 éven aluli gyermekeket a szépen parkosított Vasúttörténeti Parkba. Itt rönkjátszótérrel és egész napos rendezvényekkel várják a családokat. Vasárnap avatják fel – kifejezetten a gyermekeknek készült – Panni motorkocsit, amit az ünnepélyes átadást követően a gyermekek kipróbálhatnak a parkban, ill. a jövőben a Nyugati pályaudvarról naponta menetrend szerint induló kisvonat szerelvényében is alkalmanként közlekedik. A programok között szerepel kézműves játszóház, ügyességi labdajátékok, Lakner Bácsi Gyermekszínháza, zenei programok, hajtányozás, mozdonyvezetés, vasútmodell-vezetés, mozdonyszimulátor.

…kiállításra

Kondor Béla-tárlat a Kogart Házban


Amit Kondor Béla megalkotott, az egyedi és utánozhatatlan, a festészet legjava. Ebből a kivételes esszenciából válogat több mint 150 műalkotást a Kogart Házban május 19-én nyílt és augusztus 20-ig látható hiánypótló kiállítás. Kondor Béla, a XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne 75 éves. Kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Nemzeti Galériában, azóta, szégyen a hazai múzeumi szakmára nézve, nem szerepelt az életmű a közönség előtt. A Kondor szellemi és festészeti hagyatéka pedig kivételes, ezért is értékelődött fel a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja számon. A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása napjainkban is hat a kortárs alkotóművészekre.

Kondor olyan szuggesztív, összetett szimbólumrendszert teremtett, amelyet királyok, angyalok, szentek, ördögök, röpködő csodabogarak és ember által készített masinák, gépezetek népesítenek be, mint valamilyen mélyebb gondolati tartalom szimbólumai. A Kogart Házban most nyíló kiállítás a teljes életművet felöleli 1956-tól, a művész haláláig 1972-ig válogat 164 alkotást. 110 festmény, olajpasztell, monotípia, 35 rézkarc, fametszet, litográfia és akvarell, 8 fotó, 6 Kondor Béla által készített hangszer és 4 úgynevezett „csodabogár”, vagyis repülőgépmodellek, holdkomp és hídmodell szerepel a különleges hangulatú kiállításon.

…moziba

X-Men

Különféle emberfölötti képességekkel virító mutánsok és a hétköznapi (ám jól felfegyverzett) polgárok harcba bonyolódnak, mivel létezik egy „gyógyszer”, ami kiiktatja a mutáns gént, és az utóbbiak nagyon szeretnék, ha az előbbiek szépen bevennék az orvosságot. Amikor a kérdésben éppen állást foglalna a joviális X professzor (Patrick Stewart), felbukkan egykori barátja, mai ellenfele, Magneto (Ian McKellen), aki megint másképp gondolja. És feltámad haló poraiból (konkrétan: a hullámokból) Jean Grey (Famke Janssen) is, aki viszont már Főnixként éled újjá, ami ötös fokozatú (a legerősebb) mutánst jelent, vagyis piszok erős, és bele akar szólni a dolgok menetébe. A jó öreg Farkas (Hugh Jackman) és hű társai – például: Ciklon (Halle Berry) – a maguk ehhez képest szerényebb eszközeivel persze nem adják fel.

Maradjak…

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember


Vonnegut néhány éve megfogadta, hogy nem ír több könyvet. Most megszegte. Így megy ez.
Személyes hangvételű, mégis a tőle megszokott „fekete humorban” bővelkedő történetein keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogyan gondolkodik az egyik legnagyobb amerikai író a háborúról – a II. világháborútól az iraki háborúig –, pusztuló környezetünkről és az 1960-as években gyártott Saabokról. S mindezt a legjobb formájában írt prózában.
„A szocializmus semmivel sem gonoszabb szó, mint a kereszténység. A szocializmusból éppúgy nem következik Joszif Sztálin meg a titkosrendőrség meg a templomok bezárása, mint ahogy a kereszténység sem áll ok-okozati viszonyban a spanyol inkvizícióval.” – írja valahol. Vagy máshol, akárha Woody Allen mondaná, csak vonnegutosan: „Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.”
„Francba az egész szarsággal. Van valakinek egy atombombája? Kinek nincs manapság atombombája?” Így megy ez.


…tévézni

Péntek, május 26.
Tv2
23.20

ÖsszeomlásA Michael Douglas által megformált hősnél Los Angeles belvárosa felé hajtva szakad el a cérna, amikor a városba vezető úton, az egyik legforróbb nyári délelőttön kilátástalannak tűnő forgalmi dugóba kerül. Egy ideig eszelős tekintettel figyeli a feje körül keringő legyet, aztán gondol egyet, kiszáll az autójából, és elindul. Útközben baseballütővel miszlikbe aprít egy vegyeskereskedést, mivel szemtelenül magas árat kér, aktatáskájával ver félholtra két útonállót, akik a pénzére pályáztak, majd a tőlük elvett fegyverrel fenyegeti meg egy gyorsétkezde kiszolgálóját, aki nem akar reggelit adni 11 óra után. A tisztességes, öltönyös polgár élete óráról órára omlik össze. Délutánra már ő az egyes számú közellenség, és a rendőrség teljes állománya őt keresi.

Szombat, május 27.
Duna Televízió
20.30

Vodka Lemon


Hamo, a Vörös Hadsereg nyugalmazott tisztje egy kis kurd faluban él valahol a Kaukázusban. Az özvegy férfi összes vagyona egy régi szekrény, a szovjet időkből maradt televízió, régi egyenruhája és alig tízdollárnyi nyugdíja. Hamo minden nap meglátogatja felesége sírját. A temetőben megismerkedik Ninával, az ötvenes éveiben járó özvegyasszonnyal. Mindketten ugyanazzal az öreg busszal utaznak, alig pár sornyira egymástól. Az egyik nap, amikor Hamo visszaérkezik a faluba, egy levél fogadja, amelyet Párizsban élő fia küldött. A lakók rögtön latolgatni kezdik, mennyi pénz lapulhatott a borítékban. Hamo gondolatai azonban már csak Nina körül forognak. Díjak: 4 díjat nyert a világon, a legjelentősebb – 2003 Velence Nemzetközi Filmfesztivál „San Marco”-díj Hiner Saleem, a legjobb rendezés díja.

Vasárnap, május 28.
m1
22.05

A szomszéd


Michael Faraday (Jeff Bridges) tanár, aki a terrorizmusról tart előadásokat az egyetemen. Egyedül neveli gyerekét. Felesége szövetségi nyomozó volt, s életét veszítette egy balul sikerült akció során, amikor rajtaütöttek egy szélsőséges terroristacsoporton. A tragédiába kis híján beleőrült tanárt mind jobban a hatalmába keríti a rettegés. Egyszer csak a kispolgári milliőben szembetalálkozik a tantárgyával, a terroristával (Tim Robbins). A gyanússá váló szomszéd persze nem a testére szerelt villogó bombával hívja fel magára a figyelmet. Ezért a tanárnak nehéz elhitetnie a világgal, hogy nem őrült meg.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.