Élet-Stílus

A JPEG formátumot támadja a Microsoft

admin
admin

2006. 05. 26. 12:37

A szoftvercég a Windows Media Photo névre keresztelt szabvánnyal a vezető képformátumot is versenyre késztetné. Jobb tömörítést és minőséget ígérnek - a fogadtatás pozitív, ám az érdeklődők egyelőre óvatosak.

A Microsoft a WinHEC konferencián mutatta be legújabb formátumát, amely elsősorban a JPEG uralmát hivatott kikezdeni. A Windows Media Photo a Vistában és idővel az XP-ben is megtalálható lesz, feladata, hogy jobb tömörítési arányával és ígért minőségével kikezdje a JPEG szabvány uralmát. A Windows Media Audio és Video után tehát a cég a képkezelésben is saját kezdeményezésre építene.

Az új formátumot Bill Crow, a fejlesztésért felelős igazgató mutatta be a rendezvényen. Érvelése szerint a felhasználók vásárlásainak, a jelenlegi PC-konfigurációk frissítésének egyik legfontosabb oka a digitális képekben keresendő, és ezt a hullámot igyekeznek kihasználni a saját szabvány létrehozásával. A bemutató során 24:1 arányú tömörítéssel készült JPEG és WMP képeket hasonlítottak össze, kiemelve, hogy utóbbi részletesebbnek mutatkozott. A minőség mellett a méretre is kitértek: Crow állítása szerint a formátum mindössze fele annyi helyet igényel mint versenytársa, ami igencsak fontos lehet a digitális fényképezőgépeknél, vagy a tárolásra, másolásra használt memóriakártyáknál.

Éppen erre, pontosabban a gyártók együttműködésére számítanak a szoftvercégnél, remélve, hogy a kedvező adatok felkeltik az óriáscégek érdeklődését. Ez néhány esetben meg is történt, de az új formátum alkalmazásáig még évek telhetnek el. Ralf Mueller a Sony Ericsson részéről például elmondta, hogy megvizsgálják a szabványt, de a jelenlegi fejlesztési terveket figyelembe véve nem valószínű, hogy 2008 előtt megjelenhet készülékeikben.

A független megfigyelők hasonlóképpen óvatosan fogalmaznak. Nem mulasztották el megemlíteni, hogy a bemutatón alkalmazott nagy tömörítésnél némi torzulás mutatkozott a képeken, és a minőség mellett a licencelés kérdése is problémákat vethet fel. Utóbbi akár meg is fojthatja a szabványt, amennyiben a Microsoft a megszokott szigorúsággal állítja fel a játékszabályokat. Ezt a területet azonban eddig még nem érintették a nyilatkozatokban, állításuk szerint még minden nagyon képlékeny.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.