Élet-Stílus

A Dell és a Google a Windows ellen szövetkezik

A számítógépes szoftver-piac megelégelte a Microsoft egyeduralmát, láthatóan egyre több alku és szövetség célozza a redmondi óriás pozíciójának megingatását.

Nagy reményeket fűz a Google ahhoz a stratégiai szövetséghez, amelyben a Dell PC gyártóként vállalta, hogy a jövőben a Google szoftvereivel telepítve szállítja a gépeit a megrendelőinek.

A Goole toolbar és a bejelentésben nem pontosított PC-s alkalmazások több millió Dell PC-n futnak majd a közeli jövőben. A Google ügyvezető a megállapodást mérföldkőnek nevezte és hangsúlyozta, hogy ez az üzlet mindkét vállalatnak igen fontos.

A pontos pénzügyi részleteket nem ismertették, de a négy hónapja megkezdett tárgyalások lezártával mindkét fél kiemelkedően fontosnak ítélte a megállapodást.

A szövetség létrejötte valószínűleg Google-nek óriási kitörési lehetőség, és mindenképpen komoly fenyegetés a Microsoftnak. Arról, hogy a Google mit rejteget a fejlesztői bázisain még szinte semmit sem lehet tudni, de a Dell üzlet könnyen jelentheti egy alternatív operációs rendszer megjelenését, vagy a tömegével készülő web2 alkalmazások tömeges megjelenésének első lépése.
Új fajta modell

Az internetes keresőóriás más üzleti modellt fogalmazott meg, mint a Microsoft. Ahelyett, hogy szoftver eladásokból keresne profitot, a Google abból csinál pénzt, hogy reklámot ad el olyan cégeknek, amelyek szívesen használják a szabad termékeit. A „több reklám, több szövetséges” – elv egyelőre jól működött.

Hasonló a szövetség alapja a napokban létrejött Yahoo! és eBay stratégiai szövetségnek is. A Yahoo szintén reklámfelületet biztosít az eBay számára az elkövetkező években, s ettől a Google-val szembeni lemaradását szeretné csökkenteni. A tőzsde máris erőteljesen reagált a két cég szövetségére, és az eBay papírjai jelentősen emelkedtek a hír hallatán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik