Élet-Stílus

Zöld kártya kell az új lakásokra szeptembertől

admin
admin

2006. 05. 25. 17:30

Az 50 négyzetméternél nagyobb új lakásoknak szeptembertől zöld kártyával kell rendelkezniük. A minősítés gyakorlatilag egy számítás végeredménye, amely meghatározza, hogy egy épület energetikailag megfelel-e a követelményeknek.

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelenő jogszabályt az új épületek közül csak azokra kell alkalmazni, amelyek engedélyeztetési eljárása szeptember 1-je után indul, 50 négyzetméternél nagyobb alapterületűek, valamint évente 4 hónapnál többet laknak bennük. A meglévő épületek közül az 1000 négyzetméter hasznos alapterületűek felújítása során kell alkalmazni az előírásokat akkor, ha a felújítás költsége meghaladja az épület értékének negyedét.

A házak zöld kártyája gyakorlatilag egy számítás végeredménye, amely meghatározza, hogy egy épület energetikailag megfelelő-e.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása során több feltételnek kell megfelelnie a háznak. Külön táblázat foglalja össze azt, hogy mekkora lehet a falak, tetők, ablakok hőátbocsátása. Ez azonban csak az egyik fontos tényező, ugyanis számba kell venni a hőhidakat (például az ablakok feletti, nem megfelelően hőszigetelt áthidalókat), a fűtési rendszer energia igényét, annak veszteségeit, sőt a fűtéshez felhasznált villamos energiát is. A világítás, a hűtés és a gépi szellőzés energia igénye is megjelenik a számításokban. A végső szám az összesített energetikai jellemző, amely az épület felület/térfogat arányára figyelemmel adja meg annak energia igényét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.