Élet-Stílus

Internetes megaszövetség a láthatáron?

A Wall Streeten olyan pletykák keltek szárnyra, miszerint döntő jelentőségű fúzió készül a legnagyobb internetes cégek – Google, Microsoft, Yahoo, eBay – között, ám a szereposztásról megoszlanak a vélemények.

A híresztelés a JP Morgan legújabb tanulmánya nyomán kapott szárnya, amelyben többek között egy ilyen egyesülés – pontosabban két cég fúziójának – lehetőségét is megvizsgálták. A feltevést elsősorban az internet terjeszkedésének lelassulásával indokolják, amely a jelek szerint nem képes kielégíteni a legnagyobb vetélytársak étvágyát. A verseny éleződésével megnövekedhet a szövetségek létrehozásának esélye.

A Reuters beszámolója szerint a szilícium-völgyi szakértők, üzletemberek és elemzők is egyetértenek abban, hogy a közeljövőben ilyen bejelentésekre számíthatunk. Ez pedig alapjaiban változtathatná meg a jelenlegi helyzetet, akkor is, ha az említettek közül csak ketten szánják el magukat a szövetségkötésre. A pletykákban több verzió is felmerült, ám a bennfentesek egy Yahoo–eBay szövetséget tartanak a legvalószínűbbnek.

A keresőcéggel kapcsolatban az elmúlt hetekben egy másik hír is felmerült, miszerint a Microsoft MSN részlege jelezte érdeklődését a vállalat egy része iránt. A hírt később maga Terry Semel, a Yahoo elnök-vezérigazgatója is megerősítette, ám igyekezett leszögezni, hogy a megkeresést elutasították. A mostani felvetés annyiból érdekes, hogy egy ilyen kapcsolat révén a Yahoo jelentősen megerősíthetné a keresők piacán elfoglalt pozícióját, és az eBay szolgáltatásaival kiegészítve jelentős előnyhöz jutna az online pénzforgalom és aukciók területén.

Az érintett cégek egyelőre nem sokat árultak el elképzeléseikről. Az eBay a megkeresésekre úgy válaszolt, hogy a Microsofttal, a Google-lal és a Yahoo-val egyaránt szoros kapcsolatban állnak, de ez nem terjed túl a napi szokásos üzleti teendőkön. A Yahoo nem volt hajlandó reagálni a hírre, és vetélytársai sem fűztek semmi érdemlegeset a felvetéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik