Élet-Stílus

Hiller igen, Bozóki nem volt ott a kultúra-konzultáción

Többek között Lovasi András, Gerendai Károly, Sebő Ferenc, Novák Ferenc vett részt a kulturális életről tartott szerdai konzultáción. A kormányoldalt Gyurcsány Ferenc mellett Hiller István, Pető Iván képviselte. Bozóki Andrást nem hívták meg.

A konzultáción részt vevők személye mindkét oldal képviseletében meglehetősen beszédesnek tűnik. A kormányoldalról hiányzott a jelenlegi kultusztárca vezetője és egyáltalán, az NKÖM képviselője. A leendő összevont kulturális-oktatási tárca egyik legfőbb esélyese, Hiller István viszont részt vett (nem tudni, hogy pártelnöki vagy leendő miniszteri minőségében).


A kulturális életet ugyankkor nem elsősorban az elitkultúra, hanem a Bozóki által preferált tömeg- és alternatív kultúra reprezentánsai képviselték. Ebből a terület szakértői az utóbbi évben indult PANKKK, Tengertánc, Közkincs program folytatására következtetnek.


Gyurcsány Ferenc a Parlamentben folytatott konzultáció bevezetőjében elmondta, hogy nem szeretnének abba a hibába esni, hogy „a kormányprogram elvéti az egyensúlyt, és miközben nyilván egy sor dolga van az igazgatási, költségvetési kérdésekkel, nem terjed ki eléggé a figyelme, hogy mi történik a nemzeti kultúrával” – mondta az ügyvezető és kijelölt miniszterelnök. Közölte, hogy a jövő héten benyújtják a kormányprogramot a parlamentnek.

Kifejtette, hogy a globalizáció közepette a nemzeti identitás megőrzését a nemzeti kultúra, a hagyományok ápolása, gyarapítása, mai kifejezési formáinak megtalálása biztosíthatja. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy nagy hiba lenne, ha bezárkózó, csak magára figyelő, vagy csak a világra figyelő ország lennénk. Azokat a törekvéseket, amelyek az elmúlt időszakban a nyitás politikáját jelentették a mai kulturális önkifejeződések irányába, azt „nagyon jó szívvel nézem, és természetesen keressük azt, hogy mindeközben hogyan nem fog ez rovására menni annak, hogy van egy örökségmegőrző misszió is”.

A kultúra képviselőitől a miniszterelnök ahhoz vár segítséget, hogy az állam szerepét a kultúrában pontosabban meg lehessen határozni, pontosabban ki lehessen jelölni a prioritásokat.

A zártkörű megbeszélésről távozó Novák Ferenc koreográfus újságíróknak elmondta, hogy konkrét pénzügyi kérdésekről, a költségvetésről nem volt szó, csakúgy mint személyi kérdésekről sem. A találkozón a kulturális élet tizenhat képviselője vett részt.

A Népszabadság szerint a résztvevők az általános koncepcióhiányt regisztráltak. Az előző ciklust részletkérdésben dicsérték, egészében viszont általános volt a vélemény, hogy a három miniszter (Görgey Gábor, Hiller István, Bozóki István) három különböző stratégiát képviselt. Ezek nem épültek egymásra, így a ciklusnak egészében nem volt ezen a területen mondanivalója. Ezzel együtt óvatosságra intettek a hozzászólók: új, nagy koncepciók helyett kormányzati feladatként egy, a turizmustól a regionális gazdasági erőket is „rendszerbe hívó”, az uniós forrásokat jól kezelő menedzserállam reménye rajzolódott ki. Gyurcsány elismerte, hogy ezen a területen jelentős szellemi és operatív adósságokat halmozott fel a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik