Élet-Stílus

Tarr Béla folytatja Korzikán

Nyolcnapos magyarországi forgatás után októberben folytatja Tarr Béla A londoni férfi című új filmjének forgatását Korzikán.

Kedden az 59. cannes-i filmfesztiválon a magyar rendező filmjei francia DVD változatának megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy francia és magyar kormányzati segítségnek köszönhetően októberben folytatódhat Tarr Béla új filmjének forgatása a korzikai Bastia kikötőjében, amely Humbert Balsan francia producer halála és cégének, az Ognon Picturesnek a jelentős adóssága miatt 2005 márciusában szakadt félbe. Azóta a filmet francia részről Tarr Béla legutóbbi filmjének, a Werckmeister harmóniáknak francia producere, a 13 Production részéről Paul Saadoun vette át, aki a film költségeit hitelező Coficiné Bankkal egyetemben elkötelezte magát a film befejezésére.

Egy új, kisebb költségvetéssel járó forgatási tervnek köszönhetően tavasszal Tarr Béla és nemzetközi stábja nyolc napot forgatott Magyarországon, és néhány napos horvátországi forgatás után októberben folytathatja, és várhatóan novemberben befejezheti a 27 napra tervezett franciaországi forgatást is. Eddig összesen 1 óra 10 perc készült el a 2 és fél órásra tervezett filmből.

Tarr Béla örömét fejezte ki, hogy az előkészítés hányattatásai ellenére a film szereplői és stábja közül senki nem hagyta el, és ugyanazzal a csapattal folytathatta a forgatást. Megköszönte valamennyi alkotótársának és a támogatóknak azt a szolidaritást, amelyet az elmúlt években tapasztalt, és amelynek köszönhetően nem adta fel, hogy a négy éve tervezett filmjét befejezze.

A Georges Simenon regényéből készülő alkotás Tarr Béla korábbi filmjeihez hasonlóan fekete-fehér kópiára készül. A francia nyelvű film főszereplője a cseh Miroslav Krobot és a brit Tilda Swinton lesz. A film operatőre Fred Kelemen, míg a zeneszerző Tarr Béla régi komponistája: Vígh Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik