Élet-Stílus

Lengyel–magyar két jazzbarát

Az A38 Hajó kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató MOLto Vivace sorozatának pénteki koncertjén Vasvári Pál legújabb magyar–lengyel projektje, illetve a fiatal tagokból álló Tropical Transform Quintet lép fel.

A Polish Violin nevű nemzetközi projekt a nagyszerű lengyel hegedűs, Zbigniew Seifert emléke előtt tiszteleg. A két szólóhegedűvel felálló magyar–lengyel együttes a kiváló basszusgitáros, Vasvári Pál szerzeményeit játssza.

Vasvári a magyarországi jazz egyik legismertebb alakja. Amellett, hogy számtalan hazai projektben vesz részt (ilyen a Vasvári String Trio, az idén újjáélető Jimi Hendrix Project vagy a magyar jazz egyik legsikeresebb alakulata, a Hungarian Jazz Quartet), gyakran játszik együtt a nemzetközi szcéna kiválóságaival, Mike Sternnel, Dave Samuelsszel, Alex Acunával vagy Bob Mintzerrel. A legszorosabb kapcsolatokat mégis a lengyel színtér nagyjaival, Bernard Maselivel, Krzysztof Scieranskival vagy Henryk Gembalskival ápolja. Vasvári kísérletező, mindig új utakat kereső attitűdjének jó példája ez az új projekt, melynek bemutatkozó lemeze alig néhány hete jelent meg.

A Tropical Transform Quintet öt fiatal muzsikus kísélete a fúziós jazz, a népzenei hagyományok és az energikus előadásmód ötvözésére. Bár a zenekar eddig megjelent két lemeze is kitűnő kritikákat kapott, és nagy közönségsikert aratott, a Tropical Transform Quintet ereje igazán az élő előadásban van. Az egyre népszerűbb, gyakran koncertező együttesben Jelasity Pétert nemrég a kitűnő szaxofonos, Ávéd János váltotta fel.


/Vasvári Pál: Polish Violin – In memoriam Zbigniew Seifert (H/PL), Tropical Transfom Quintet, A38 Hajó, 2006. május 26., péntek, 19 h/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik