Élet-Stílus

Csepeli strand, a külvárosi

A csepeli strandot, úgy tűnik, kizárólag a csepelieknek tervezték, mert a főváros északi részéről, Pestről, Budáról csak a csepeli, kívülállók számára kismerhetetlen mellékutakból, lakótelepekből, mezőkből, földszintes műhelyekből álló kanyargós útvesztőn keresztül lehet megközelíteni. A strandhoz vezető út utolsó szakaszán helyezkednek el a legmeglepőbb épületformációk, pévécéből való ház nagyságú, holdbázisszerű szürreális épületek.


A strand fekvése gyönyörű, keletről a Duna keskeny mellékága határolja, nádassal, üldögélő horgászokkal, az ösvényen biciklizőkkel, a túloldalon nyaralókkal. Nyugatról pedig a feltörekvő polgárság családi házai. A strand maga megbízható szocreál portállal rendelkezik, karakteres darab, jobbról és balról piros hullámlemezből készült kádárpiros trafikok, melyekről kiderül, hogy pénztárak, mélyükön méla pénztárossal. A bejárat a pesti vidámparkban, és egy-egy strandnál, vidéki állatkertnél máig üzemben lévő rácsos forgóajtós szerkezetet jelent.

Különös látvány és érzés az épülése óta egymilliószor átmázolt, rücskös rácsok között átfordulni, hiszen forgóajtón keresztül igen drága hotelekbe, vagy különösen jól menő cégek lobbyjába szokott az ember belépni.

Szexi zuhanyzók

Ami az épületeket illeti, a strand is, akárcsak a hozzá vezető út, tartogat meglepetéseket. Az öltözők és zuhanyzók sátoralakú, földig érő hullámtetővel rendelkező üvegezett képződmények. Nagyon szokatlanok, és nem is illenek ebbe a környezetbe – valószínűleg semmilyenbe egyébként. A homlokzaton – hívjuk így – az áttetsző üvegezés olyan alacsonyan kezdődik, hogy a magasabbak belátnak a zuhanyzóba; a Kádár-rendszer álszent, dohos erotikájához feltehetően passzolt ez az voyeur építkezés. Az épületekkel ezzel végeztünk is.


Az öltözőkben a kabinosrendszer működik a mai napig, patyolatfehér nadrágos, inges kabinossal, aki kényelmesen lépked nagy kulcscsomójával, szivacsával. A régi szekrényes öltöző, ottjártunkkor, a nyárfa hóként szálló, mindent beborító vattaszerű magjai ellenére ragyogott a tisztaságtól, a mellékhelyiségek nemkülönben. A zuhanyozó is a gondoskodás jeleit mutatja, mellyel a matuzsálemi korú vízvezetékeket, csempéket, csapokat próbálják rendben – életben – tartani. A toalett ajtaja a sok átfestéstől már olyannyira megvastagodott, hogy csukni sem lehet, az egyik kézzel kell tartani, a helyiség pedig olyan kicsi, hogy moccanni alig lehet benne, ha ajtót nyitok, hátba verem a piszoárt használót, az öblítő víz erejéből pedig csak arra futja, hogy…nem folytatom. A mosdónál szappan van, törülköző nincs.

Ingyen csúszda és sakk

A strand zöldfelületei mintha két részre tagolódnának. Az északi részt sűrű többnyire nyírt fű borítja, mindenféle fákkal, bokrokkal szellősen beültetve, közpark hangulatú, küllemű. Sajnos néhány kiszáradt fa csúfítja a látványt. A déli részen a fűz az uralkodó fa, a fű már nem annyira szép, foltokban kikopott, a talaj egyenetlen, itt-ott traktorabroncs nyomai. A kettő között terülnek el a medencék.


Az ötvenméteres, félig feszített víztükrű, körülbelül másfél méter mély, tiszta vizű úszómedence, a még ennél is nagyobb egysejtű alakú élménymedence, melyet vízből gombát formáló egyszerű vízköpők, szökőkút, buzgárok dobnak fel. Három ingyenesen igénybe vehető csúszda is torkollik a medencébe. Két egyenesen lerohanó, gyorsabb és lassúbb vízzel és egy kacskaringós. Az élménymedence mögött egy kerek harminchat-harmincnyolc fokos termálmedence lapul, közepén üvegtető, mely fele részben védi a termált az erős naptól, esőtől. Mellette a kör alakú gyerekmedence egy apró csúszdával.


A medencék újak, szépek, tiszták, a burkolat körülöttük szintén, fehér és kék anyagokat használtak. Több növénnyel befuttatott és padokkal kombinált pergola is található a medencék mellett. Ideális pihenőhely. A medencékhez vezető út vörös kőből készült. A medencék a strand közepére épültek, csak részben a földbe süllyesztve, így valamennyien mintha kis dombra épültek volna. Mellettük a Duna felől több lépcsős lelátó, napozó épült, annak, aki nem szereti a fűben heverészni.

Még több strand…

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Nem túl gyerekbarát

A csepeli strandra azok jöjjenek ki, akik beérik a vízzel és a napfénnyel. Ez ugyan nem kevés, de van, aki többre vágyik, Csepelen hiába. Játszótér a gyerekeknek nincsen, nincs foci-, vagy strandröplabdapálya, esetleg tollaspálya, mindössze két-három nyűtt sakkasztal, melyet az időjárás félig megevett, földe ágyazott ülőkékkel, két cement pingpongasztal a gyep közepén – háló nélkül -, ez minden. Inni és enni egy büfésoron lehet, ahol a hamburgeres, lángosos és étterem is működik. Étkezni egy fedett, virággal díszített faépítményben lehet, mely valahol félúton helyezkedik el az óriáskerék fülkéi, kabinjai és a szaletli között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik