Élet-Stílus

Sok a felesleges e-mail

Az e-mail előnyeit aligha kell ecsetelni. Napjainkban már nem csak a magánszemélyek használják, de a cégek is hivatalos leveleiket elektronikus úton bonyolítják. Azonban szakemberek szerint az e-mailek jelentős részének megírása felesleges.

Egy elektronikus levél megírása energiában és időben körülbelül a tizede egy hagyományos levél megírásának, míg a két megoldás között jelentős különbségek vannak a kézbesítés idejében is. “Ma az, hogy valaki megír egy elektronikus levelet teljesen természetes dolognak számít. Azonban pont az egyszerűsége és az előnyei miatt sokan szinte mániákus e-mail írókká válnak. Az elektronikus levelek jelentős részére azonban egyáltalán nem is lenne szükség” – nyilatkozta Lis Droste, frankfurti illemtanár. “Szerintem mindenki egyetért velem abban, hogy postafiókjainkat szabályosan ellepi az elektronikus szenny. Én például a beérkező e-mailek kétharmadát azonnal törlöm, mert spamküldemények vagy vírust tartalmaznak. A legjobb azonban az lenne, ha ezeket az elektronikus leveleket el sem küldenék” – fűzte hozzá Lis Droste.

“Úgy vélem, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ma a digitális technika lehetővé teszi, hogy akár e-mailek millióit küldjük el rövid idő alatt. Ez főleg a nagy sávszélességű hálózatoknak köszönhető. Sajnos, mindezt elsősorban a spamerek használják ki. Amikor én az 1980-as években elkezdtem e-mailezni, még ismeretlen fogalom volt a spam. Ma már az elektronikus levélforgalom többsége ilyen küldeményekből áll. Félő, hogy hamarosan ez a szennyáradat el fogja tömíteni a világháló minden vezetékét” – vélekedik Gundolf Freyermuth író és kiberkultúra-szakértő, a Kölni Filmművészeti Főiskola professzora.

“A legtöbbet azok a cégek segíthetnének, akik haszontalan elektronikus körlevelekkel bombázzák a hálózatot. Ezeket az e-maileket inkább a helyi intraneteken keresztül kellene küldeni, így nem terhelnék le az amúgy is túlterhelt világhálót. Ezenkívül nem ártana racionalizálni és megnézni, milyen információkat is küldözgetnek a vállalatok, melyek ezek közül a valóban fontosak?” – tette hozzá Freyermuth.

A legnagyobb problémát azonban Arno Burger, a müncheni Planegg cég munkaszervezési vezetője szerint az jelenti, hogy egy e-mail elolvasása akár 2-3 perc időt is elvehet a munkaidőből. Amennyiben naponta csak 10 felesleges elektronikus levelet kap egy alkalmazott, az máris 20-30 perc kiesés. Ezáltal csökken a termelés, a munka hatékonysága. Arno Burger kiemelte a levelek rendszerezésének fontosságát, különben később átláthatatlanná válik az egész és szinte lehetetlen lesz megkülönböztetni a reklámlevelet a fontos céges e-mailtől. Burger ugyanakkor megjegyezte: aki úgy érzi, hogy képtelen úrrá lenni az elektronikus levéláradaton, az még mindig akkor jár a legjobban, ha a fontos ügyeit továbbra is személyesen vagy telefonon intézi, még akkor is, ha talán lassabb ez a megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik