Élet-Stílus

A pornówebcím vitája folytatódik

admin
admin

2006. 05. 23. 13:00

Az .xxx legfelső szintű domain bevezetését elkaszáló határozat mögött egy társaság kormányzati nyomást sejt, és bíróságra viszi az ügyet.

Mint arról beszámoltunk, az új domaint korábban támogató Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) hirtelen megváltoztatta álláspontját. A floridai ICM Registry állítása szerint bizonyítani tudja, hogy a fordulat a Kereskedelmi Minisztérium bizonyos (konzervatív) köreinek nyomására következett be. Az ICANN ugyan nonprofit társaság, de a minisztérium közvetlen felügyelete alatt áll, amely – az ICM Registry elnöke, Stuart Lawley szerint – ebben az esetben úgy kezelte, mint egy kormányügynökséget.

Más bírálók arra emlékeztetnek, hogy már 2005 júniusában is a minisztérium érte el, mintegy hatezer tiltakozó levélre hivatkozva, hogy az ICANN elhalassza a végső döntést.

A pornó-domain körüli problémák újabb muníciót adnak azoknak, akik a legfelső szintű domainek (TLD) kezelését végző szervezetet nemzetközi felügyelet alá szeretnék helyezni. Amerikai kormányképviselők tiltakoznak ez ellen, mondván a minisztérium fennhatósága pusztán technikai kérdés, ráadásul az igazgatótanács összetétele mindig is nemzetközi volt (jelenleg is csak két amerikai tagja van). Az internet korai fejlődésében kulcsszerepet játszó, és így például a domainek kezelését is saját hatáskörében tartó USA számára komoly presztízsveszteséget is jelentene a jogosítványok elvesztése, így vélhetően akkor is komolyan tiltakozni fognak, ha az ICM Registry vádjai bizonyítást nyernek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.