Élet-Stílus

Nem Magyarországról került a madárinfluenza Romániába

Magyarországon a háziszárnyasokban nem volt jelen a madárinfluenza vírusa, így nem lehetett olyan pulykacsibéket exportálni Romániába, amelyekben a H5N1-es vírus jelen lehetett volna – jelentette be a keddi budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón Batiz András.

„Teljesen alaptalanok és minden valóságot nélkülöznek azok a román lapértesülések, amelyek szerint Magyarországról kerülhetett volna Romániába madárinfluenzával fertőzött háziszárnyas” – tette hozzá a kormányszóvivő.

Elmondta: a bukaresti magyar nagykövet jegyzéket adott át a román külügyminisztériumnak, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyről.

„Amennyiben a román hatóságoknak bármi ilyen tudomására jutott volna, a kétoldalú állat-egészségügyi egyezmény szabályai szerint haladéktalanul értesíteniük kellett volna a magyar hatóságokat” – húzta alá a kormányszóvivő.

Batiz András szólt arról is, hogy a magyar–román határon a legszigorúbb ellenőrzés van érvényben, vagyis semmilyen baromfiterméket nem lehet behozni Magyarországra Románia felől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik