Élet-Stílus

Nálunk vesznek új Daciát a románok

Mindent egybevetve, akár egyharmadával is olcsóbban juthat Daciához nálunk egy romániai, mint egy magyar vevő, hiszen a durván kétmillió forintos autóért 1,35 milliót kell fizetnie – írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint az elmúlt néhány hónapban román állampolgárok legalább 600 Daciát reexportáltak. A „hazavitt” Daciák után nem kell az egyébként a vételárban foglalt regisztrációs adót megfizetni – ez a kisebbik, 1.4-es típus esetében 340 ezer forintos megtakarítást jelent. Továbbá visszaigényelhetik a nálunk kifizetett áfát (körülbelül 270 ezer forintot), amitől otthon is mentesülnek. Ez utóbbira a román vámkódex ad lehetőséget, kimondva: a román eredetű termékek után nem kell sem vámot, sem áfát fizetni, ha visszaviszik őket az országba.

Ezzel szemben elhanyagolhatók a felmerülő kiadások: a vásárlóknak mindössze egy viszonylag kis összeget kell letenniük Romániában, jövedéki adó címén – írja a Magyar Szó. Ez az autó értékétől és hengerűrtartalmától függően változik: a Dacia Loganok esetében a számlaérték másfél százalékára rúg. Emellett még csekély mértékű összeget kell fizetni a vámügyintézésnél. A Renault Hungária Kft.-nél, a Dacia hivatalos magyarországi importőrénél a Világgazdaságnak elmondták: reális lehet az idei néhány százas reexport.

A hivatalos adatokból nem derül ki, hogy a külföldi vevők mennyiben befolyásolták az eladásokat, ugyanis csak az itthon forgalomba helyezett személygépkocsikat regisztrálják. Szemben a híresztelésekkel – miszerint értékesítői csoportok álltak volna rá erre az „üzletágra” – a lap megtudta: a márkakereskedők kizárólag egyéni vásárlókat szolgálhatnak ki, a Európai Unió szabályozása szerint semmilyen viszonteladóval nem állhatnak kapcsolatban. Az előfordulhat, hogy valaki néhány autóból álló flottát vásárol saját cége számára, de a vevők többnyire magánemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik