Élet-Stílus

Kevesebb kalózprogram fut a magyarországi vállalkozások gépein

A Magyarországon 2005-ben a személyi számítógépekre telepített üzleti szoftverek 42 százaléka volt illegális, ami mintegy 106 millió dollár (22,2 milliárd forint) kárt okozott a szoftveriparnak.

A 2 százalékpontos javulás a tavalyi, hasonló arányú romlás után következett be, vagyis a jelenlegi arány a 2003-ban mért 42 százalékkal egyezik meg – állapította meg az IDC információ-technológiai kutatócég. A nyugat-európai országokban az arány megegyezik a 35 százalékos nemzetközi átlaggal. Az IDC által vizsgált 97 ország közül 51-ben csökkent az illegális szoftverek aránya.

Sarlós Gábor, az IDC kutatási eredményeit közzétevő Business Software Alliance (BSA) magyarországi szóvivője szerint a helyzet a kis- és középvállalkozások tájékozatlanságának is köszönhető: Sokan nem tudnak róla, hogy az adóhatóság előírásai szerint csak azokat a számítógépeket lehet a cég eszközei között nyilvántartani, melyeken kizárólag legális szoftverek futnak. Több vezető azzal sincs tisztában, hogy egy-egy licencszerződés csak meghatározott számú gépre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik