Élet-Stílus

A FIFA elfogadja a WADA doppingszabályzatát

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingszabályzatát – jelentette be hétfői zürichi sajtótájékoztatóján Joseph Blatter, a futballszervezet elnöke.

“Úgy alakítjuk át a doppingszabályzatunkat, hogy igazodjunk a WADA előírásaihoz. Az új eljárás a június 8-i FIFA-kongresszus után emelkedik jogerőre, ha a küldöttek is elfogadják a tervezetet” – mondta Blatter, aki azonban azt is közölte, továbbra is fenntartják magunknak a jogot arra, hogy minden esetet külön vizsgálnak meg, és ha indokoltnak tartják, egyedi elbírálás alapján eltérnek az egységes büntetési tételektől.

A bejelentés azért különös, mert a két szervezet között évek óta éppen az okozott feszültséget, hogy a WADA ragaszkodott hozzá: minden doppingolót az első lebukás alkalmával azonnal legalább két évre tiltsanak el, míg a FIFA valamennyi esetet külön-külön vizsgált ki, ráadásul nem egy alkalommal a WADA előírásainál enyhébben szankcionálta a vétkes játékosokat.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) április 24-én úgy foglalt állást, hogy a FIFA szabályzata több kiemelt területen nem illeszkedik a nemzetközileg elfogadott kódexhez. Májusban a WADA néhány napot adott arra a FIFA-nak, hogy alkalmazkodjon az általános gyakorlathoz, ellenkező esetre pedig szankciókat helyezett kilátásba. Ezek legsúlyosabbika az olimpiáról történő kizárás lett volna. A szervezet később június 9-ig, a németországi világbajnokság rajtjáig adott haladékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik