Élet-Stílus

Felmondott az operaház fő-zeneigazgatója

Miután a kormány megerősítette támogatásáról Hegyi Árpád Jutocsát, Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató, betartva korábbi igéretét, felmondott. Operaházi forrásunk szerint ma már senki nem áll a főigazgató mellett az intézményben.

A Magyar Állami Operaház titkárságán a FigyelőNetnek megerősítették a Népszabadság értesülését, miszerint Kesselyák Gergely beadta felmondását. A fő-zeneigazgató a múlt héten közleményt adott ki, amelyben arra szerette volna felhívni a kulturális tárca figyelmét, hogy nem tud együttműködni Hegyi Árpád Jutocsával, mert nem ért egyet a vezető radikális létszám- és előadásszám-csökkentésével.

Megcsonkítás nélkül?

Az operaház reformját Kesselyák is szükségesnek látta, de zenészként, a társulat tagjaként ezek után nincs, nem lehet közös útja Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudja. A fő-zeneigazgató emlékeztet arra, hogy Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatukban arra kínáltak megoldást, miként lehetne az operaházat a “leggazdaságosabban üzemeltetni a magyar operakultúra megcsonkítása nélkül”. Kesselyák Gergely szerint a főigazgató nemcsak pályázatuk programjától, de annak fent említett alapelvétől is eltérő modernizáció kidolgozásához látott hozzá.

Lehetetlen a tervszerű gazdálkodás

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy a modernizációt haladéktalanul meg kell kezdeni, a változásokat el kell indítani az operaházban, mivel, mint írja, ez “az operaszerető közönség és az ország érdeke”. Az operaház évek óta forráshiánnyal küzd, ami a főigazgató szerint lehetetlenné teszi a tervszerű gazdálkodást, a magas művészi színvonalú működést.

A kulturális minisztérium sajtóirodája ezután MTI-nek megerősítette bizalmát a Hegyi iránt, és kijelentették, hogy a kormány kiáll a Magyar Állami Operaház jelenlegi vezetője mellett. Ez pedig egyet jelentett azzal, hogy Kesselyáknak nem maradt más lehetősége, mint ténylegesen beadni a felmondását.

Akar-e a tárca operát?

A Operaház viszonyait jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint Hegyi Árpád Jutocsa mellett az intézmény berkein belül már gyakorlatilag senki nem áll. A személyes indulatokon túl sokan kalandornak tartják a főigazgatót, aki már a pályázatával sem a hozzáértését bizonyította. Emellett a kulturális tárca közbeavatkozására is szükség lenne. Sokan ugyanis úgy gondolják, a miniszternek el kellene döntenie, hogy akarnak-e egyáltalán operát. Az Operaház dolgozóinak véleménye igy egyáltalán nem változott meg azóta, amióta füttyel köszöntötték bemutatkozásakor Hegyit Árpád Jutocsát és az őt bemutató Bozóki Andrást.

Hegyi tumásul veszi a lemondást


Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató úr lemondását a tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni – reagált közleményében Hegyi Árpád Jutocsa a fő-zeneigazgató lemondására. Hozzáteszi: Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezői munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít.

A Magyar Állami Operaház vezetése továbbra is kiáll a gazdálkodás egyensúlyának helyreállítása, az Operaház fenntartható működésének megteremtése, valamint a tehetség és a teljesítmény értékelésének megteremtése mellett. A MÁO vezetése abban hisz, hogy a további – magán és állami – források bevonási lehetőségének megteremtése az Operaház és az operaszerető közönség közös érdeke, mely csupán a fenti értékeknek a működés során való következetes érvényesítésével lehetséges – szögezi le Hegyi újra a közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik