Élet-Stílus

Előfizetéses PC a Microsofttól

A Microsoft FlexGo-technológiája az iparágban elsőként használatarányosan fizetendő PC-vásárlási megoldásokat támogat.

A technológia révén a szolgáltatók rugalmasabb vásárlási feltételek mellett tehetik elérhetővé a Microsoft Windows-alapú PC-ket a fejlődő piacok vevői számára. A vásárlók alacsony kezdő költséggel juthatnak teljes funkcionalitású windowsos PC-hez, amelyhez aztán előre fizetett kártyák vagy havi előfizetés útján férhetnek hozzá.

A használatarányos fizetésre épülő üzleti modell elérhetőbbé teszi a személyi számítógépeket, hiszen csökkenti a belépési költséget, és lehetőséget ad a vásárlóknak arra, hogy előre fizetett kártyák segítségével a használat függvényében fizessenek az eszközért.

A próbaüzemek először a fejlődő piacokon indulnak, ahol a fogyasztói hitelek korlátozott elérhetősége, a bizonytalan jövedelem és a magas induló költség sokakat meggátolt a számítógép-vásárlásban.

„Ma már egymilliárdnál is több kártyás mobiltelefont használnak világszerte. Így meggyőződésünk, hogy a FlexGo ismerős és kényelmes, használatarányosan fizetendő modellt valósít meg, amely a változó vagy tervezhetetlen jövedelmű emberek számára is működik” – mondta Will Poole, a Microsoft Piacbővítési Csoportjának alelnöke.

Egy mezőnyben Vietnammal és Brazíliával

A használatarányos modell sikeres próbaüzemét a közelmúltban fejezte be a vállalat Brazíliában. A próba egy évig, Brazília vezető országos kiskereskedelmi lánca, a Magazine Luiza közreműködésével zajlott. A modell próbaüzemének következő köre Brazíliában, Kínában, Magyarországon, Indiában, Mexikóban, Oroszországban, Szlovéniában és Vietnamban esedékes.

Megvalósításában olyan cégek csatlakoznak partnerként a Microsofthoz, mint az Advanced Micro Devices Inc. (AMD), a HSBC Bank Brasil S.A., az Infineon Technologies AG, az Intel Corporation, a Lenovo, a Phoenix Technologies Ltd., a Transmeta Corp. és több más vállalat. Az International Finance Corp. (a Világbank Csoportnak a magánszektorban működő tagja) együttműködésével a Microsoft olyan módozatokat próbál ki, amelyeken keresztül pénzügyi partnerei a lehető legelérhetőbb áron nyújthatnak PC-finanszírozást és előre fizetett kártyákat az alacsonyabb jövedelmű vásárlóknak.

A FlexGo technológiának köszönhetően a fogyasztók és a kisvállalkozások olyan áron vásárolhatnak PC-t, amelyet megengedhetnek maguknak, és a használatért csak az időtartamtól függően fizethetnek. A rendszer tájékoztatja a felhasználót a felhasznált időről, és megmutatja, hogyan tud további használati időt vásárolni azzal, hogy egyszerűen begépeli az előre fizetett kártyán található kódot. Ha a felhasználó nem vásárol további időt, a PC fokozatosan csökkentett üzemmódba, vagy korlátozott hozzáférésű állapotba kerül, és mindaddig úgy marad, amíg a vevő nem vesz további időkeretet a világhálón vagy a helyi forgalmazóktól. Meghatározott óraszám felhasználása után a PC teljes mértékben a vevő tulajdonába kerül. A Microsoft illetékesei szerint a FlexGo révén a szolgáltatók akár 50 százalékkal is csökkenthetik a PC-vásárlás induló költségét, és rugalmas lehetőségeket kínálhatnak a fennmaradó rész törlesztésére.

A T-Com is az elsők között

Az új, használatarányosan fizetendő modell mellett a Microsoft – a világ nagy telefontársaságaival együttműködve – olyan előfizetéses ajánlatokat is kidolgozott, amelyek havi fizetés ellenében egyetlen csomagban kínálnak teljes funkciós PC-t, szélessávú hozzáférést és eredeti szoftvert. A Microsoft FlexGo technológiájának segítségével az előfizetéses modellben rejlő lehetőségek is bővíthetők, hiszen a megoldással a távközlési szolgáltató esetleges nemfizetés esetén is nagyobb biztonságban tudhatja a PC eszközt, így szélesebb ügyfélkörnek kínálhatja az előfizetéses opciót. A világ különböző tájain működő távközlési partnerek több mint egy éve dolgoznak a Microsofttal az üzleti modellre épülő ajánlatok sikeres kereskedelmi bevezetésén. A következő hónapokban az alábbi távközlési vállalatokkal terjeszti ki a Microsoft a FlexGo-technológiát használó előfizetéses PC-kre vonatkozóan partneri együttműködését: Videsh Sanchar Nigam Ltd. (VSNL) (India), T-Com (Magyarország), Vietnam Datacommunication Co. (VDC) (Vietnám), SiOL doo (Szlovénia) és a Telefonica Brazil (Brazil).

Kártyás PC lizing?


Az új megoldás egyáltalán nem új más területeken. Korábban még senki nem próbált PC-ket lizingelni, de miért is ne lehetne. A kérdések csak ott vetődnek fel, hogy az eddig is szegény régiók anyagi helyzete javítható-e ezzel a módszerrel, avagy csak újabb anyagi terhekkel fejeli meg az eddig is rossz viszonyokat. A lemaradás csökkenthető-e egy egyébként nem olcsóbb hardver könnyített konstrukciójú értékesítésével?


Az bizonyos, hogy ezzel a módszerrel már a világ nagy százalékának sikerült a zsebébe varászolni a mobiltelefonok millióit. Kérdés, hogy a technológiai lemaradást ilyen módon kell-e behoznia a szegényebb országoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik