Élet-Stílus

Ötven előadás marad el az Operában

admin
admin

2006. 05. 22. 15:16

Az Operában a jelenlegi egyeztetés szerint a következő évadban, gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak majd – közölte az intézmény műsorigazgatója.

Kákay István elmondta, hogy az intézmény gazdasági és művészeti vezetése a jövő évadot eredetileg 315 előadással tervezte meg, amit gazdasági okokból csökkenteni kellett, így jelenleg 265 előadás megtartásáról folyik az egyezkedés. Hozzátette: bízik abban, hogy amennyiben a dalszínház gazdasági vezetése hozzájárul, a jelenlegi műsortervbe még 20-25 előadás visszakerülhet, így csak a tervezett csökkentés fele valósul meg.

Olyan műsorok estek ki a repertoárból, amelyeknél nem garantált a megfelelő nézettség, a közönségsiker, vagy aránytalanul nagy a mű „bekerülési” költsége – fogalmazott Kákay. Emellett ki kellett hagyni azokat az előadásokat, amelyek a dalszínház műszaki személyzetének, énekkarának „túldolgoztatásához” vezettek volna, mivel a túlórapénzek, szabadnapok kifizetése jelentős kiadással jár. Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény főigazgatója a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az operaházban a 2006/2007-es évadban három operabemutatót és két balettbemutatót tartanak. Arra törekszenek, hogy a klasszikus művek mellett helyet kapjanak kortárs darabok is.

A következő évad újdonságairól elmondta: Giuseppe Verdi: Nabucco című operája Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre december 15-én az Erkel Színházban. Umberto Giordano: Andrea Chénier című négy felvonásos operáját február 17-én játsszák az Operában. Az előadás különlegessége, hogy az olasz nyelvű művet Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Színház művészeti igazgatója rendezi, a díszletterveket pedig a szintén lengyel Boris F. Kudlicka készíti. Vajda János Özvegy Karnyóné című műve 2007 májusától szintén gazdagítja a dalszínház ajánlati sorát. A két felvonásos kortárs opera Ascher Tamás rendezésében kerül színre.

Az Elfújta a szél című Antonin Dvorák – Pártay Lilla balettelőadást 2007. március 23-án láthatják első ízben a nézők, a világhírű regényből készült három felvonásos balettdráma zenéjét Kecskés Balázs és Medveczky Ádám állította össze. Emellett modern balettestet mutatnak be 2007 májusában az Erkel Színházban. A műsorigazgató szólt a bérletekről is, mint mondta, a következő évadra a mai naptól lehet megvásárolni a bérleteket az Opera pénztárában. Hozzátette: közülük kettő szűnik meg, az egyik a Mozart-bérlet, a másik a „Mindig csütörtök” előadássorozat bérlete.

Elmondta még, hogy a Magyar Állami Operaház és a vidéken operát játszó társulatok együttműködése eredményeként 2007 októberében az Erkel Színházban két héten keresztül öt vidéki város és Kolozsvár művészei vendégjátékkal várják a nézőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.