Élet-Stílus

Neonácik nem jutnak szóhoz a vb-n

A német belügyminiszter hétfőn azt ígérte, hogy nem fogják tűrni a politikai szélsőségesek megnyilvánulásait, a rendbontásokat a június 9-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságon.

Wolfgang Schäuble a 2005. évről készült belbiztonsági jelentést ismertette Berlinben, s igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a világbajnokságot a szélsőjobboldal szereplésre fogja majd kihasználni. “A szélsőségesség, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus semmilyen formáját nem fogjuk eltűrni” – jelentette ki Schäuble, hozzátéve: a németek képesek biztosítani a világbajnokság békés lebonyolítását.

A miniszter ígéretének a közelmúltban sötétbőrű német állampolgárok ellen elkövetett atrocitások is súlyt adnak. A hétvégén Berlin Lichtenberg kerületében, becsmérlő, idegenellenes szidalmak kíséretében sörösüveggel vágták fejbe Giyasettin Sayant, a Baloldali Párt török származású berlini képviselőjét, akit agyrázkódással szállítottak kórházba.

Feltűnést keltett, hogy Uwe-Karsten Heye, Gerhard Schröder kancellár volt szóvivője, a Vorwärts című szociáldemokrata kiadvány főszerkesztője egy múlt heti rádióinterjúban kijelentette: a Berlint körülvevő Brandenburg tartomány bizonyos települései életveszélyesek sötétbőrűek számára. Az érdekképviselettel foglalkozó Afrika Tanács, amely lényegében igazat adott Heyének, brosúrában akarja eltanácsolni a világbajnokságra érkező turistákat bizonyos berlini kerületek meglátogatásától.

Felnagyított félelmek?

Sokan hitelrontásnak tartják a figyelmeztetéseket, felnagyítottnak a félelmeket. Günther Beckstein bajor belügyminiszter egy televíziós műsorban annak a véleményének adott hangot, hogy egy török nagyobb biztonságban érezheti magát Münchenben, mint Isztambulban vagy Ankarában.

A 2005. évi belbiztonsági jelentés egyebek között arról számolt be, hogy tavaly jelentősen nőtt a politikailag motivált bűn- és erőszakos cselekmények száma Németországban. A szélsőjobboldali erőszakcselekmények száma 23 százalékkal nőtt az előző évhez képest, megközelítette az ezret, míg a szélsőbalos indítékú erőszakcselekmények száma 896 volt, 2004-ben pedig 521.

Schäuble szerint Németország az iszlám terroristák “célspektrumába” tartozik, a Németországban működő aktív iszlám csoportok száma 24-ről 28-ra, a taglétszám pedig 300 fővel 32 100-ra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik