Élet-Stílus

Nem kell mennie Lippinek

További hírek, érdekességek a csapatról.

A botrány kulcsfigurája az időközben már lemondott Luciano Moggi, a Juventus igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a játékvezetők kiválasztásával manipulálta a csapat bajnoki eredményeit.

Egyes sajtóértesülések szerint Moggi Lippivel is rendszeresen tárgyalt, és próbálta befolyásolni a válogatott keret összeállítását. A La Gazzetta dello Sport a pénteki kihallgatást követően arra célzott, hogy a trénernek fel kellene állnia a kispadról, mivel állítólag nyomást gyakorolt rá a GEA játékosügynökség, hogy mely futballistákat hívja be a válogatottba. Lippi helyzetét nehezítette, hogy fia, Davide is belekeveredett a botrányba: munkatársa volt a Moggi fia irányította ügynökségnek, amelyet azzal is vádolnak, hogy a kapitány mellett a játékosokat is megfenyegette, hogy a Juventushoz igazoljanak.

Lippi marad

Guido Rossi, az olasz futballszövetség (Federazione Italiana Gioco Calcio – FIGC) 75 éves vezetője a Gazetta.it olasz internetes sportújságnak elmondta: ki kell ábrándítson mindenkit, aki mást várt, de teljes bizalmukról biztosították Marcello Lippit Petruccival, a nemzeti olimpiai bizottság elnökével egyetértésben. Hozzátette: „Soha nem voltak kétségeim az ő pozícióját illetően, nem vagyok igazságtevő, de garantálom, butaság lett volna Lippit eltávolítani ahelyett, hogy az igazi vétkeseket keresnénk”.

Moggi a Quotidiano Nazionale hétfői számában első alkalommal foglalt állást a vádakkal kapcsolatban, és megpróbálta kimenteni magát, és Adriano Gallianira hárítani a felelősséget. Elmondása szerint a nagy rivális AC Milan alelnöke rángatta bele az ügybe.


Nem kell mennie Lippinek 1

Moggi a riportetek gyûrûjében (kicker)

Blatter: a legnagyobb botrány

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke rettenetesnek nevezte az olasz bajnoki mérkőzések elrendezésének gyakorlatát, egyúttal pedig a futballtörténelem legsúlyosabb botrányának minősítette az egyre terebélyesedő bundaügyet. “Hogyan lehetséges az, hogy az olasz labdarúgás ilyen mélyre süllyedt, hogy klubelöljárók választottak maguknak bírókat” – idézte a svájci sportvezetőt a Corriere della Sera. “Ez a labdarúgás históriájának legnagyobb botránya. Ha ilyesmi Madagaszkáron történik, az ugyan szintén nagyon komoly baj, de legalább helyi jellegűnek tekinthető. Olaszországban azonban, ahol a futball szinte vallás, egész más elbírálás alá esik egy ilyen ügy.”

Jövőre is játszanak

A FIFA-elnök ezzel együtt annak a véleményének adott kifejezést, hogy nem tartaná szerencsésnek a következő idény törlését, amint azt néhányan már lehetséges alternatívaként, a megtisztulás feltételeként felvetették.

Blatter kilátásba helyezte, hogy a nemzetközi szövetség segít a rend helyreállításában, ha erre igény mutatkozik. A labdarúgás első számú vezetője jelezte, az ügy kirobbanása után posztjáról lemondott olasz futballelnök, Franco Carraro egyelőre mindenképpen megtarthatja FIFA-tisztségeit, mivel a nemzetközi szövetség számára az ártatlanság vélelme sérthetetlen.

A bundabotrányban a torinói klub mellett érintett az AC Milan, az SS Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak. A legutóbbi adatok szerint 41 személlyel szemben folyik eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik