Élet-Stílus

Kitörő siker a Taxidermia Cannes-ban

Bravózva és nagy tapssal fogadták Pálfi György Taxidermia című filmjét pénteken az 59. cannes-i filmfesztiválon. A rendezőt azóta kézről kézre adják a külföldi tudósítók, hogy interjút készítsenek vele.

A világ egyik legjelentősebb filmfesztiváljának kétezer fős közönsége előtt nagy sikert aratott a 37. Magyar Filmszemle fődíjas filmje, amelyet az előző napi sajtóvetítésen már a kritikusok is nagyon lelkesen fogadtak – mondta el az MTI-nek Miskolczi Péter producer.

A fesztivál második legrangosabb kategóriájának, a filmes nyelvet megújító Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű, 24 filmet – köztük több kelet-európai alkotást – bemutató válogatásának „kétségtelenül legeszelősebb műve” a Taxidermia – írta a péntek délután megjelent Le Monde című napilap.

A cannes-i Fesztiválpalota Debussy termében tartott teltházas vetítés után – amelyre a sajtóbemutató sikerét követően már az előző nap nem lehetett belépőt szerezni – hosszú perceken át fogadta a gratulációkat a magyar–francia–osztrák koprodukcióban készült film stábja, Pálfi Györgyöt pedig két napja kézről kézre adják a külföldi újságírók.

Miskolci Péter szavai szerint a rendező nagyon okos, lényegi kérdéseket kapott a külföldi szakmától, amely arra utal, hogy talán nemcsak első szinten arat sikert a film, hanem értő módon is jól fogadják.

Pálfi György második, a legutóbbi filmszemlén összesen hat díjat elnyert alkotásának nemzetközi értékesítési jogát a Fortissimo Films, az egyik legnagyobb, európai filmekkel foglalkozó világforgalmazó vásárolta meg, amely az elkövetkező napokra további három marketingvetítést szervezett filmforgalmazók részére Cannes-ban. Mindez garancia a film külföldi mozikban való bemutatására – tette hozzá a producer.

Az Arany Pálmáért versengő filmek hivatalos programjában a várakozásoknak megfelelően szintén lelkesen fogadta a közönség Pedro Almodóvar Volver (Visszatérés) című alkotását. A spanyol rendező 16. játékfilmjében szinte kizárólag nők játszanak, Penélope Cruzzal a főszerepben.

A nap másik bemutatója a nagyon jó kritikai visszhangot kapott amerikai Richard Linklater Fast Food Nation (Megetetett társadalom) című társadalomkritikai krimije volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik