Élet-Stílus

Hibrid robogók a Piaggiótól

Nem csak az autók piacán, de a motorok között is kaphatók hibrid üzemű járgányok. Az elv ugyanaz mint a nagyoknál: elektromos energiával segítik ki a benzinmotort.

A Piaggio és leányvállalata, a Vespa egy újdonsággal rukkolt elő, mégpedig a hibrid robogóval. A robogók nálunk még nem meghatározók az utcaképben, de a déli országokban igen, így kézenfekvő, hogy az autók mellett ezek is hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.

Jelenleg a Piaggio X8 125 illetve a Vespa LX 50 készül ilyen villanymotorral, amely leginkább a kritikus pillanatokban, elinduláskor segít be. Előbbinél egy 2500 wattos, utóbbinál egy 1000 wattos elektromos egységet használnak. A benzines és elektromos motor kombinációjával az eredetinél 25 százalékkal nagyobb teljesítményt sikerült elérni, ám a robogók átlagosan 20 százalékkal kevesebb üzemanyaggal is beérik.

A kétkerekűk képesek tisztán elektromos üzemben működni, ilyenkor ugyan nem lehet velük száguldani, viszont kipufogógázt sem engednek a levegőbe. A rendszer része az akkumulátor is, amely az ülések alá kerül.

Ezzel a Vespáról eltűnik a sisaktartó, viszont egy utólag felszerelt dobozzal visszanyerhető a rakodóhely. A Piaggio esetében az egyik sisak helyét tölti ki az alkatrész. Az akkumulátorokat a benzinmotor feltölti menet közben, de három óra alatt az európai 230 voltos hálózatról is újratölthetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik