Élet-Stílus

Dinamikusan nő a szélessávú internet-hozzáférések száma

Egyre növekszik a szélessávú hozzáférések száma Magyarországon – állítja a vezetékes gyorsjelentés, az év első két hónapjában mintegy 29 ezer új megrendeléssel bővült a hazai xDSL-használók köre.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) vezetékes gyorsjelentése szerint 2006 első két hónapjában tovább folytatódott Magyarországon a szélessávú internet-hozzáférések számának növekedése. Az xDSL (döntően ADSL) hozzáférések száma február végén közel 442 ezer volt, és így 70 százalékkal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. Az xDSL-vonalak száma januárban közel 15, februárban közel 14 ezerrel nőtt.

A hírközlés technológiai fejlődése miatt megújított vezetékes gyorsjelentés szerint 2006 februárjának végén 3,435 millió bekapcsolt hangátviteli csatorna volt, mintegy 10 ezerrel kevesebb, mint január végén.

A vezetékes vonalak száma 2005 végén 3,356 millió volt. A vonalszámban, illetve a forgalmi adatokban december és február között bekövetkezett változások alapvető oka az, hogy megváltozott mind az adatközlők, mind a közölt adatok köre. A szolgáltatók önkéntes adatközlésén alapuló jelentés immár nemcsak az öt egykori monopol szolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, a Magyar Telekom, a Monortel és az Invitel adataira épül, hanem az adatközlők közé bekerültek a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel), illetve a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) is.

Február végén 100 magyarországi lakosra 34,1 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 34,2 után. A háztartások telefonellátottságának aránya februárban 68,13 százalékról 68,07 százalékra csökkent.

A kezdeményezett hívások időtartama februárban 773 millió perc volt, amely az előző havi értékhez képest 10,8 százalékos csökkenésnek felel meg – ez azonban jelentős részben szezonális hatásokkal magyarázható.

Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama februárban az előző havi 251,5 percről 225 percre csökkent, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama a januári 3,52 percről, 3,41 percre csökkent.

Februárban az előfizetők összesen 5814 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a 2004. január elseje óta összesen hordozott vezetékes számok száma 134 979-re nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik