Élet-Stílus

Bukarest karanténban

A romániai madárinfluenza-járvány második hulláma elérte Bukarestet, az érintett települések száma eléri a 20-at, a baromfieladások visszaestek – összeállításunkban az erdélyi Mediatica portál híreit szemléztük.

Vélhetően madárinfluenza okozta azoknak a szárnyasoknak a pusztulását, amelyeket a főváros 2. és 4. kerületének utcáin találtak elhullva. A 4. kerület alpolgármestere, Radu Silaghi jelentette be, hogy két elpusztult madarat találtak, amelyek halálát elképzelhetően a H5-ös vírus okozta. A gyorstesztek eredményei erre utalnak. Feltételezik, hogy a fertőzést itt is a Feketehalomról kiindult járvány okozta.

Már 20 településen biztos a fertőzés

Két újabb névvel bővült azoknak a településeknek a jegyzéke tegnaphoz képest, ahol megerősítést nyert a madárinfluenza jelenléte. A H5 vírus Brassó megye 14 településén és 2 baromfifarmján pusztít, illetve Vrancea megyében 3, Kovászna megyében pedig 1 település fertőzött, jelentette be este a mezőgazdasági miniszter.

Összeomlottak az eladások, senki nem vásárol sem csirke-, sem tyúkhúst, de még tojást sem, jelentette be a Romániai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke, Ilie Van. Mindenki fél a megbetegedéstől, ezért az emberek inkább nem esznek szárnyast, semhogy kitegyék magukat a fertőzés lehetőségének. A tenyészfarmoknak ez óriási veszteséget okoz. Éppen ezért arra kényszerültek, hogy leöljenek kétmillió naposcsibét, mondta még az elnök.

Funar szándékosságot sejt

Szándékosságot lát Gheorghe Funar az ország több megyéjében pusztító madárinfluenza-járvány elterjedésében. A Nagy-Románia Párt szenátora szerint valakik okkal idézték elő a fertőzést, hogy a romániai farmokat megbuktassák. Funar a kolozsvári állat-egészségügyi egyetem professzora, aki a fél országot rettegésben tartó állatbetegség dacára most is fogyaszt baromfihúst.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik