Élet-Stílus

Vesztegzárak Bukarestben

Bukarest két külvárosi negyedét lezáratta a szakhatóság, miután madárinfluenza-gyanús eseteket észleltek bennük.

Ötven fölé emelkedett az utóbbi két hét alatt madárinfluenza vírusával fertőzött, illetve fertőzésgyanús települések száma Romániában, ahol a többnyire az ország közepén fekvő 8-10 megye után a hét végén a fővárosban és egy második székelyföldi faluban is találtak fertőzésgyanús háztáji gazdaságokat.

A román agrártárca tájékoztatója szerint a hét végén újabb megye – a moldovai Neamt – és egy megyeszékhely, Nagyszeben is felkerült a madárinfluenza-fertőzés két hete megkezdődött „tavaszi hadjáratának” térképére. A megismételt helyszíni gyors tesztek Bukarest két negyedében és a háromszéki Szitabodza után Málnásfaluban is, valamint Neamt megye egyik településén a H5-ös vírus előfordulását mutatták ki. Ezzel szemben jó hírnek tekintik a román hatóságok, hogy az eddig fertőzésgyanúval kórházba szállított csaknem húsz személyről kivétel nélkül kiderült, hogy nem kapták el a madárinfluenza vírusát.

A román hatóságok egyelőre nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a veszélyes madárkór vírusának tavaszi elharapózására. Egyelőre csak gyanítják, hogy a főgócnak mondott Feketehalomra állítólag külföldről behozott pulykaszállítmánnyal hurcolták be a vírust az ottani három baromfitelepre.

A mezőgazdasági miniszter az állategészség- és járványügyi hatóságoktól gyors tájékoztatást kért a tavaszi fertőzési hullám lehetséges okaira. Az már kiderült, hogy a vírus terjedésének egyik oka a törvénytelenségek sorozatát mutató tenyésztői és kereskedelmi gyakorlat. Olyan szakvélekedés is van, hogy a tavaszi költöző madárvonulás is okozhatott helyenként eseti fertőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik