Élet-Stílus

Antispam-céget semmisített meg egy hacker

Két vállra fektették a kéretlen levelek elleni harc egyik legnagyobb élharcosát. Eran Reshef és vállalata, a Blue Security azt követően volt kénytelen feladni tevékenységét, hogy weboldalukat ellehetlenítette egy orosz hacker.

A spamszűrő szoftvereiről ismert Blue Security volt ez első igazi szószólója az önkéntes spamellenes akcióknak. A cég és partnerei weboldalát valósággal lefagyasztotta az a DoS-offenzíva, amit rájuk zúdított egy eddig ismeretlen támadó – írja a CNet. A hackernek távirányított számítógépek százaival sikerült megbénítania az érintett website-ok forgalmát. Sandra Fathi, a vállalat szóvivője elmondta, úgy tudják, a támadás egy orosz hackertől érkezett.

Pedig úgy tűnt, az egyre nagyobb méreteket öltő spamjelenség ellen Eran Reshef és csapata végre eredményesen felveheti a versenyt. A Blue Securitynek sikerült meggyőznie mintegy félmillió felhasználóját, hogy küldjék vissza a kéretlen reklámleveleket feladóiknak. Az összevont ellentámadással elérték, hogy a spamszerverek megbénultak, és jóval kevesebb levelet tudtak küldeni. A hadművelet után jó néhány ismert spamcég bejelentette, abbahagyja a Blue Security-ügyfelek spammelését.

A vállalat dicsősége azonban sajnos tiszavirágéletűnek bizonyult. A visszavonulás helyett az egyik ellenfél úgy döntött, DoS-támadást indít. A Security Focus biztonsági weboldal szerint az offenzíva több weboldalt és internetszolgáltatót is elsöpört. A spammer végül a Blue Security felé vette az irányt.

A nemrég dicsfényben úszó hős választhatott: felhagy működésével, vagy a következő támadásban már vírust is kap. Reshef nem vállalhatta a kockázatot az ártatlan cégek és internetezők helyett, így elfogadta az alkut. „Képtelenek vagyunk egyedül megvívni ezt a csatát. Ez a spammer megmutatta, hogy több száz ártatlan kívülállónak is képes ártani, ha úgy hozza a helyzet. Reshef ezt nem akarta megkockáztatni” – ismertette a helyzetet Fathi a ZDNet oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik