Élet-Stílus

Nemzetbiztonsági kockázatot rejt az iWiW

admin
admin

2006. 05. 18. 11:54

Egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból származó levél arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy az iWiW kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve. Titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök juthatnak így bizalmas információkhoz. Az adatvédelmi biztos szerint az adatokak bárki lemásolhatja és elemezheti.

Kevesen vannak a hazai internethasználók között, akik ne ismernék a legnagyobb közösségi portált, az iWiW-et. A kapcsolatépítő oldal amellett, hogy a klasszikus ki-kicsoda (who-is-who) elv alapján segítséget nyújt a felhasználóknak megkeresni barátaikat, ismerőseiket, osztálytársaikat, fórumokat kínál a meghívott és regisztrált internetezők véleményeinek megosztására is. A nemzetközivé alakítás után a hatalmas látogatottságú oldal árnyoldalai is körvonalazódni látszanak.

Még alig csendesedett el az iWiW megvásárlása körül kialakult adatvédelmi aggályokkal kapcsolatos vita, és máris több minisztériumban és hivatalban kering egy a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó ajánlás, amely a vezető tisztviselők, illetve bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét igyekszik felhívni a közösségi portál használatának kockázataira – tudta meg a FigyelőNet. Tudomásunk szerint a levelet már az osztályvezetői beosztásban dolgozók is megkapták.

A Nemzetbiztonsági Hivatal ajánl és nem kötelez

Az NBH az állami intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet arra, hogy bizonyos internetes szolgáltatások igénybevétele nemzetbiztonsági kockázattal járhat – mondta el lapunknak a Nemzetbiztonsági Szolgálatok illetékese. Ez a figyelmeztetés nem kötelező érvényű, hanem csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben dolgoznak.

Noha a honlap használatától nem tilt el senkit az ajánlás, a levél mégis arra figyelmeztet, hogy csak a kockázatok figyelembevételével használják az ilyen szolgáltatásokat. A levél szerint az iWiW „menürendszere segítségével feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására.” Az ajánlás figyelmeztet arra is, hogy „a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon.”

Miniszterek a hálón

A Nemzetbiztonsági Hivatal ajánlása azért is érdekes, mert a legnagyobb közösségi portál felhasználói között több vezető politikus, miniszter is található, akik kapcsolatrendszere így valóban adhat lehetőséget bizonyos adatok, információk beszerzésére. Az iWiW-en legaktívabb politikusok között találjuk Demszky Gábort és Kóka Jánost, így némileg meglepő, hogy a GKM sajtóosztály szerint „A Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldalak biztonságáról szóló levelét a GKM közigazgatási államtitkára vezetői értekezlet keretében ismertette a GKM vezetőivel. Megkérte őket, hogy hívják fel a munkatársak figyelmét arra, hogy figyeljenek szenzitív adataik védelmére.”

Mivel a gazdasági és közlekedési miniszter is aktív használója a közösségi oldalnak, megkérdeztük Kóka Jánost is, hogy miként vélekedik az iWiW biztonsági kockázatairól.

Kóka kifejezetten örül annak, hogy régi ismerősei, osztálytársai is bejelölik, akik az ő elfoglaltságai miatt másképpen nehezen tudnának kapcsolatba lépni vele. A miniszternek több mint 1200 ismerőse van az iWiW-en, akik közt barátokon, ismerősökön kívül szimpatizánsok is vannak. „A rendszer használata rejt némi kockázatot, hiszen bárki regisztrálhatja magát egy fényképpel más nevében, így nem feltétlenül lehetünk biztosak abban, valóban azzal kommunikálunk, akit mi hiszünk” – mondta lapunknak Kóka János. „Éppen ezért javaslom minden politikusnak és közszereplőnek, hogy a magáncélú kommunikáción kívül másra ne használja az iWiW-et.”

Mit gondol a szakértő?

Deák Péter veszély- és konfliktuskutató a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy véleménye szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal által megfogalmazott ajánlás üzenete egyértelmű. A hatalmi rendszerek jelenlegi legnagyobb problémája ugyanis az egyre átláthatóbb kapcsolatrendszerek és adatok nyilvánossá válása, amely valóban hordoz biztonsági kockázatokat. Ilyen tekintetben az iWiW-vel kapcsolatban megfogalmazott aggályok valósak, hiszen egy ilyen adatbázisban könnyen feltérképezhetővé és elérhetővé válik bárki.

A szakértő szerint a titkosszolgálatok bizonyos mértékig tartanak az ilyen nyitott rendszerektől, hiszen lehetőséget adnak a bűnözői köröknek olyan kapcsolatok felépítésére, amelyekre más módon nem vagy sokkal nehezebben kerülhetne sor. A levél tartalmát tekintve Deák Péter szerint az óvatosság valóban fontos az ilyen nyílt rendszerek használatakor.

A T-Online is megszólal

Az iWiW tulajdonosát, a T-Online illetékeseit megkerestük, annyit sikerült megtudnunk, hogy tudomásuk van az iWiW kockázatait ismertető levélről, s a cég hivatalos nyilatkozata szerint: „A T-Online Magyarország – mint az iWiW közösségi oldal tulajdonosa – ebben a kérdéskörben nem illetékes: ebben az ügyben az állampolgári jogok biztosa, illetve az adatvédelmi ombudsman tud válaszolni, és ráadásul a vállalatot eddig hivataloson senki nem kereste meg. Mindettől függetlenül – ha igaz a felvetés – azt gondoljuk, hogy minden köztisztviselő magánügye, mit tesz egy ilyen levél esetén – ugyanúgy magánügye az is, hogy szabadidejében, magánéletéről mit és hol publikál a neten. Az iWiW-portálon mindenki magánszemélyként regisztrál (és van jelen), és ha ezt az önkifejezési jogot bárki is korlátozná, az alkotmányos jog sérülhet. Az iWiW-ről való leiratkozást ellenőrzők pedig akár tiltott adatkezelést is megvalósíthatnak.”

Adatvédelmi kockázatok?


Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleménye szerint, a kérdés jogosan vetődik fel, hiszen az önkéntes adatszolgáltatással működő weboldalakon – mint az iWiW is – a közölt információkból számos következtetést lehet levonni, azok mivel bárki elérheti könnyen elemezhetőek.


A tisztviselők és politikusok adatainak egy része nyilvános, de például a kapcsolat rendszereik egy ilyen szolgáltatás esetében lényegesen átláthatóbbá válhatnak, amely akár gondokat is okozhat adatvédelmi szempontból is. Péterfalvi elképzelhetőnek tartja, hogy ezek az adatok az internetre kerülésük után duplikálódhatnak, vagy bizonyos személyek abból jegyzeteket készíthetnek, esetleg letölthetik azokat, s a későbbiekben akár elemezhetik az így megszerzett információkat.


A nagyobb veszélyt ott látja az adatvédelmi szakember, hogyha valaki egy ilyen rendszerből kilépve megszünteti a regisztrációját, az nem biztos, hogy eltűnik az internetről, hiszen azt korábban az adatokat bárki elérhette, archiválhatta.


Az iWiW felhasználóinak egy része egyébként már jó ideje felvetette, hogy pont a legvitatottabb kapcsolati szekciót (ismerősök hálózata) idegenek számára titkossá lehessen tenni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.