Élet-Stílus

Megnyílt Cannes

A Da Vinci-kód című film sztárjai és kétezer díszvendég jelenlétében Sidney Poitier amerikai színész szerda este megnyitotta az 59. cannes-i filmfesztivált.

A hagyományoknak megfelelően a dél-franciaországi kisváros alig száz méternyi vörös szőnyegén vonultak fel a Fesztiválpalota lépcsőjén az 59. cannes-i filmfesztivál megnyitójára érkezett sztárvendégek. Első helyen természetesen a Dan Brown bestselleréből készült hollywoodi produkció alkotói: a felesége társaságában érkező rendező Ron Howard, Tom Hanks, Jean Reno és a mindig mosolygós Audrey Tautou, aki a bemutatóra rövidre vágatta haját.

A díszvendégek között feltűnt Juliette Binoche, Jean-Claude Brialy, Andie MacDowell, Gus Van Sant, David Cronenberg és Claude Lelouche is. Óriási tömeg fogadta a Croisette-re 15 év után helikopterrel visszatérő Alain Delont, akit elmondása szerint 21 éves korában Cannes-ban fedezett fel magának a francia mozi.

A megnyitó est házigazdája Vincent Cassel francia színész volt, aki tíz évvel ezelőtt Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjének főszerepében tűnt fel először Cannes-ban.

A tetőtől talpig fehérbe öltözött színész elmondta, hogy számára a cannes-i fesztivál a keveredés szimbóluma, mert Franciaország az egyetlen ország, ahol a földrajzi és kulturális eredetek keveredése okán a határok elhagyása nélkül mindenféle kultúrával találkozhat az ember. Így hát természetes, hogy a kulturális befogadás hazájában legyen a világ legnagyobb filmfesztiválja – tette hozzá a francia színész. A közönség tapsviharral fogadta szavait. Vincent Cassel ezután angolul, arabul, kínaiul és egy afrikai nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

A zsűritagok – köztük a fekete estélyiben felvonuló Monica Bellucci színésznő (Cassel felesége) – bemutatása után a zsűrielnök Vong Kar-vaj kínai rendező kapott szót, aki kínaiul mondta el, hogy nem csak önmagát, hanem valamennyi ázsiai és kínai rendezőt képviselni kívánja a zsűriben, anélkül, hogy bármiféle előítélettel rendelkezne a beválogatott filmekről.

A fesztivált hivatalosan a 79 éves Sidney Poitier nyitotta meg. Az 1963-ban Oscar-díjat kapott amerikai színészt állva ünnepelte a cannes-i közönség. A rövid megnyitó után vetítették le a már bemutató előtt nagy vitát kiváltó A Da Vinci-kód című filmet.

Magyarok Cannes-ban

Húsz év után újra négy magyar filmmel képviselteti magát Magyarország a leghíresebb filmes fesztiválon Cannes-ban. A hazai filmeket világszerte népszerűsítő Magyar Filmunió jelentése szerint Kocsis Ágnes és Pálfi György mellé Hajdu Szabolcs is felsorakozik, hogy Fehér tenyér című filmjével gyarapítsa a magyar filmrendezők csapatát az 59. cannes-i filmfesztiválon. Kocsis Ágnes két alkotása – A vírus, Friss levegő – és Pálfi György Taxidermia című filmjével együtt összesen négy magyar film tanúskodik a megújuló magyar filmművészetről a Cote d’Azur-ön májusban. Ez legutoljára egy híján húsz éve, 1987-ban fordult elő, amikor Makk Károly, Maár Gyula, Gazdag Gyula és Nagy Gyula egy-egy műve képviselte a magyar filmet a „fesztiválok fesztiválján” Cannes-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik