Élet-Stílus

Félnek a pilóták Monacótól

Több pilóta is aggódik a jövő heti Monacói Nagydíj időmérő edzése miatt, ami nem csak zsúfolt, de veszélyes is lehet.

Félnek a pilóták Monacótól 1

Rendkívülien szûk a pálya Monacóban (vezess.hu)




Félnek a pilóták Monacótól 2

Az újoncoknak nagyon kell figyelniük (vezess.hu)

Mark Webber és Jacques Villeneuve is aggodalmának adott hangot a következő verseny edzése miatt. Az idei évben bevezetett új időmérő edzés első negyedórás szakaszában ugyanis 22 autó próbál a legjobb 16 közé jutni. Ez a normál versenypályán kevéssé problémás. A Monacói Nagydíjon azonban gondok lehetnek. A Monte-Carlo utcáin kijelölt pálya szűk és viszonylag kevés olyan hely van, ahol előzni, vagy elengedni lehet. A pilóták pedig a kéthétvégés motorszabály és a szűkös gumikeret miatt a gyors körön kívül jóval lassabban teljesítik a fel- és levezető köreiket.

Csakhogy itt nincs mód rá, hogy kihúzódjanak a mögöttük gyorsabban érkező, mért körön lévő rivális elől. Mark Webber egy nyilatkozatában elmondta, hogy a pilóták megbeszélték a dolgot: “Elmagyaráztuk több kezdő pilótának is, ha lassítanak, használják a visszapillantó tükröt minden kanyarban, mert egy gyorsabb autó itt nagyon hamar utoléri a másikat. Monaco nem túl jó ebből a szempontból. A telemetria itt nem működik, nem látod, hogy az autók valójában hol vannak a pályán, a rádió pedig nem az igazi. De ez így van, ez teszi érdekessé.” – mondta a Williams versenyzője.

Több újonc is van a mezőnyben. Nico Rosberg korábban a GP2-ben versenyzett már Monacóban, de Forma-1-es autóval most hajt először itt. A Toro Rosso amerikai pilótája Scott Speed és a Super Aguri versenyzője, Franck Montagny viszont még soha nem versenyzett itt.

“Úgy gondolom, valószínűleg a monacói lesz az év legizgalmasabb időmérő edzése és valóban fontos lesz, hogy ki kerüli el az ütközéseket”. – mondta Nick Fry, a Honda csapatfőnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik