Élet-Stílus

Bundabotrány: Prodi sem hagyta szó nélkül

Történelmének 29. bajnoki címét nyerte meg a Juventus a hétvégén, ám könnyen lehet, hogy nem őrizhetik meg a címet a napokban kirobbant bundabotrány miatt. Az egyre kuszább részletek nem tesznek jót a 2012-es Európa-bajnokságra benyújtott olasz pályázatnak.

A kontinens bajnokság megrendezésére az olaszok mellett a lengyelek az ukránokkal karöltve, illetve Magyarország és Horvátország is pályázik. Előzetesen a szakemberek az olaszokat tartottak a legesélyesebbnek, de a történtek miatt akár javunkra is változhatnak az erőviszonyok.

A botrány május elején robbant ki, amikor néhány olasz lap megszellőztetett részleteket azokból a hangfelvételekből, amelyeken még 2004-ben készültek. Ezekből kiderül, hogy a Juventus vezérigazgatója Luciano Moggi ’kilóra’ megvette a bírókat, hogy ezzel előnyös helyzetbe hozza a csapatot. A klubvezér rendszeresen olyan, elvileg pártatlan bírókat delegáltatott a Juve meccseire, akik az Öreg Hölgynek is becézett klub javára fújtak. A leendő ellenfelek kulcsjátékosai nem egyszer besárgultak, és emiatt kénytelenek voltak kihagyni a torinói klub elleni mérkőzéseket. Moggi a módszerekben sem válogatott. Volt arra is példa, hogy a valóban pártatlan sípost bezárta a kabinba, miután a csapat kikapott. Moggi a vádak szerint fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, és nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

Az UEFA is vizsgálódik

A botrány nemcsak az olasz bajnoki meccseket érinti. Az Olasz Labdarúgó Szövetség (IFGC) játékvezetői bizottságának az elnöke, akivel rendszeresen ’tárgyalt’ Moggi, az UEFÁ-nak is a tagja. Az ügyben az olasz ügyészségek mellett az európai szervezet is vizsgálatot indított.

A botrány hatására Moggi lemondott posztjáról, akárcsak Antonio Giraudo ügyvezető, és az IFGC első embere is távozott, miután kiderült, hogy elhallgatta az ügyet, és csak azután volt vele hajlandó foglalkozni, hogy a sajtó már jó ideje cikkezett a botrányról. Az ügyészség emberei az elmúlt napokban tucatszámra hallgattak ki focistákat (Buffon, Ibrahimovic), játékvezetőket (De Santis), trénereket (Lippi) és klubelnököket. A napokban a Juventus irodáiban is házkutatást tartottak, és állítólag még a svéd válogatott Zlatan Ibrahimovic otthonában is jártak.


Bundabotrány: Prodi sem hagyta szó nélkül 1

Moggi vette a kalapját (Reuters)

A mintegy két hete kipattant ügyben közel negyven személy és négy élvonalbeli klub (a Juventus mellett a Lazio, az AC Milan és a Fiorentina) ellen folyik eljárás, mert a gyanú szerint mérkőzések végeredményét befolyásolták, hamisan könyveltek, illetve tiltott szerencsejátékban vettek részt. Félnivalója azonban az olasz sajtó szerint csupán csak a torinói egyesületnek van. Megfoszthatják a Juventust a bajnoki címtől, ami egyben azt is jelenti, hogy nem szerepelhet a nemzetközi kupákban az egyesület. Becslések szerint mindez 300 millió eurós veszteséget okozhat a klubnak. Erre persze a milánói tőzsde is reagált: a héten már két alkalommal is fel kellett függeszteni a Juve-papírok kereskedését, annyit zuhantak a részvények.

Prodi sem hagyta szó nélkül

A szerdán esküt tett Prodi-kormány sem hagyhatta szó nélkül a történteket. A miniszterelnök szerint a botrány jellemző az országban uralkodó viszonyokra. „A foci Olaszországban nemzeti sport. A botrány azt bizonyítja, hogy minden épeszű határt átléptünk. Morális fordulatra van szükség minden területen.” – mondta Romano Prodi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik