Élet-Stílus

Bezárják a verespataki aranybányát

Bezárják a verespataki állami aranybányát, és a bánya 427 dolgozóját elbocsátják. A Rosiamintől a dolgozók végkielégítéssel távozhatnak, valamint kéthavi átlagfizetést és pótlólagos juttatásokat is kapnak.

A bányát öt hónappal a tervezett idő előtt zárják be, mivel rekordmagas, 50 milliárd lejes kifizetetlen áramszámlát halmozott fel. Ugyanakkor a múlt év vége óta nem tudja értékesíteni aranykoncentrátumát sem, miután a magyarországi ciánszennyezésért felelős nagybányai Transgold (Transgold Baia Mare) – amely nyersanyagot vásárolt a cégtől – megszűnt. A Rosiamin a Minvest román állami bányatársaság része.

Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) politikai államtitkára az MTI kérdésére március végén kitért a nagybányai aranyfeldolgozó üzem bezárására is: akkor a 2000. évi ciánkatasztrófáért felelős Transgold SA-t a Román Iparügyi Minisztérium már értesítette arról, hogy 30 napon belül bezárják a bányát. Az államtitkár korábban elmondta, hogy a magyar állammal kártérítési perben álló román cég jogait a végelszámolási eljárás alapján egy jogutód gyakorolja majd. A tiszai ciánszennyezés miatt több mint 27 milliárd forintra perelt társaságért végeredményben a román államnak kell felelősséget vállalnia – emelte ki az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a román hatóságok közlése alapján Románia a 2007-es uniós csatlakozásáig mind a 19 állami tulajdonban álló, környezeti kockázatokat rejtő bányáját bezárja.

A Verespatakon egy másik, magánaranybányát tervező kanadai Gabriel Resources cég csütörtökön beadta a román kormánynak a március végére elkészített környezetvédelmi hatástanulmányát. Ez a tanulmány a feltétele annak, hogy a kormány döntsön a kitermelés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. A döntés hat hónapon belül várható, mondták a román környezetvédelmi minisztériumban csütörtökön. A bánya a legnagyobb európai külszíni aranybánya lenne. A kanadai csoport elnök-vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint a vállalat arra számít, hogy az idei év első felében megkapják az engedélyt a munkálatok beindításához, és 2008 végén, 2009 elején már termelhet a bánya. Most Alan R. Hill elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy figyelembe vették az EU legújabb hulladékkezelési előírásait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik