Élet-Stílus

Négy magyar film Cannes-ban

Húsz év után újra négy magyar filmmel képviselteti magát Magyarország a leghíresebb filmes fesztiválon Cannes-ban. A Da Vinci-kód már a fesztivál indulása előtt leszerepelt, de sokkal ígéretesebb filmekre számíthatunk.

A fesztivál zsűrije

Wong Kar Wai (elnök)
Monica Bellucci
Helena Bonham Carter
Lucrecia Martel
Zhang Ziyi
Samuel L. Jackson
Patrice Leconte
Tim Roth
Elia Suleiman

A hazai filmeket világszerte népszerűsítő Magyar Filmunió jelentése szerint Kocsis Ágnes és Pálfi György mellé Hajdu Szabolcs is felsorakozik, hogy Fehér tenyér című filmjével gyarapítsa a magyar filmrendezők csapatát az 59. cannes-i filmfesztiválon. Kocsis Ágnes két alkotása – A vírus, Friss levegő – és Pálfi György Taxidermia című filmjével együtt összesen négy magyar film tanúskodik a megújuló magyar filmművészetről a Cote d’Azur-ön májusban. Ez legutoljára egy híján húsz éve, 1987-ban fordult elő, amikor Makk Károly, Maár Gyula, Gazdag Gyula és Nagy Gyula egy-egy műve képviselte a magyar filmet a „fesztiválok fesztiválján” Cannes-ban.

A Fehér tenyér Tarr Béla nyomdokain

Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című moziját a Rendezők Kéthete – Quinzaine des réalisateurs – elnevezésű rangos párhuzamos program hívta meg Cannes-ba. A Francois Truffaut és Jean-Luc Godard legendás francia filmrendezők vezetésével 1969-ben alapított program a pompás cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatását hivatott kiegészíteni. A május 17–28. között megrendezendő szemle 20 játékfilmet és rövidfilmeket válogatott össze a nagyvilág kortárs filmművészetének legjavából. A rendezvény célja, hogy a közönség és a kritika számára ígéretes új tehetségeket, a közeljövő nagy filmművészeit fedezze fel. A Rendezők Kéthete programjában olyan magyar rendezők mutatkozhattak be az utóbbi években a nemzetközi közönségnek Cannes-ban, mint Mundruczó Kornél, Forgács Péter és Tarr Béla.

Cannes is megismerheti a Taxidermiát

Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) válogatásába nyert meghívást. A szemlefődíjas mozi világpremierjének méltó helyszíne lesz a filmesek álmát megtestesítő Cannes-i Croisette. A példátlan nemzetközi karriert befutó Hukkle után Pálfi György új filmjéhez Parti Nagy Lajos novellái szolgáltak alapul. A három korban három férfi három történetét elbeszélő alkotás a 37. Magyar Filmszemle fődíja mellett a legjobb női (Stanczel Adél) és a legjobb férfi (Czene Csaba) epizódszereplők díját, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A filmszemlét követően az Eurofilm gyártásában magyar–osztrák–francia koprodukcióban készült alkotás nemzetközi értékesítésének jogát a Fortissimo Films, az egyik legnagyobb európai filmekre szakosodott világforgalmazó vásárolta meg, ami garancia a film külföldi mozikban való megjelenésére.

Két filmmel a fesztiválon

A Kritikusok Hetére (Semaine International de la Critique) kapott meghívást Kocsis Ágnes első játékfilmje, a Friss levegő. Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a nagy neveket felvonultató cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan új talentumok felfedezése. A Cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét játék- és hét rövidfilmet mutat be válogatásában, felfedezettjei között volt többek között Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai és Francois Ozon. A fesztivál idei válogatásának „keresztapja” Gaspar Noé (Argentína), akit a nagy visszhangot kiváltó Visszafordíthatatlan című film rendezőjeként ismerhetünk. Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a fesztivál hivatalos programjának Cinéfondation válogatásába kapott meghívást. Nagy ritkaságnak számít a Cannes-i Croisette-n, hogy egy alkotó két filmmel lehet jelen – arról nem is beszélve, hogy Kocsis Ágnes alig lépett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapujából, rendezői vizsgafilmjét a cannes-i mustra mutatja be. A 37. Magyar Filmszemlén Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a legjobb első film Simó Sándor-díját.

Kifütyülték A Da Vinci-kódot

Bár Cannes nem arról híres, hogy díjazná a kasszasikernek szánt nagy filmes durranásokat, a fesztivál publicitását minden évben igyekszik Hollywood is kihasználni. Idén Cannes versenyprogramján kívül a nyitófilm A Da Vinci-kód, amely az ősbemutató előtt már leszerepelt. A bemutató előtti sajtóvetítésen ugyanis a 125 millió dolláros rekordköltségvetéssel készült film egyes jeleneteit fütty kísérte, a komolyabb részeknél pedig többször nevetésben tört ki a szakértő közönség.

„A film nagyon hű a regényhez, de már a regény is egy nagy hülyeség volt, a film még annál is rosszabb. Ráadásul két és fél óra” – állapította meg az egyik kritikus a vetítés után a France Info hírrádiónak nyilatkozva. Általános kritikai vélemény, hogy a könyvhöz képest a film lerövidíti és ezzel még inkább összezavarja a cselekményt, ami a végére unalmassá, értelmetlenné és komolykodóvá válik.

A Dan Brown 40 millió példányban elkelt sikerkönyvéből készült, már a bemutató előtt vitát kiváltó Ron Howard rendezte hollywoodi filmváltozat világpremierjével kezdődik szerda este az 59. cannes-i filmfesztivál.

Filmcsemegék várhatók

Cannes várva várt filmjei között Sofia Coppola Marie-Antoinette-e igen érdekesnek mutatkozik. Az Öngyilkos szüzek és az Elveszett jelentés rendezőnője most ugyanis egy kosztumös filmet forgatott, amelyben a férfi főszerepet, XVI. Lajost Jason Schwartzman (Sofia unokatestvére) alakítja. Almodóvar új filmjét legalább ekkora várakozás előzi meg. A Volverében a spanyol mester ismét szerepet osztott Carmen Maurának, akit legutóbb az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélénben láthattunk Almodóvar filmjében.

Mellettük Sydney Pollack, Aki Kaurismäki, Richard Linklater is új alkotással jelentkezett, így a jelen levő filmes szakértők, kritikusok biztosan betankolhatnak a jövő terméséből, amit az év végén vagy jövőre talán már Magyarországon is megnézhetünk.

A versenyfilmek listája:

Pedro Almodóvar VOLVER
Andrea Arnold RED ROAD 1st Film
Lucas Belvaux LA RAISON DU PLUS FAIBLE
Rachid Bouchareb INDIGČNES
Israel Adrian Caetano CRÓNICA DE UNA FUGA
Nuri Bilge Ceylan IKLIMLER
Sofia Coppola MARIE ANTOINETTE
Pedro Costa JUVENTUDE EM MARCHA
Guillermo del Toro EL LABERINTO DEL FAUNO (Pan’s Labyrinth)
Bruno Dumont FLANDRES
Nicole Garcia Selon CHARLIE
Xavier Giannoli QUAND J’ÉTAIS CHANTEUR
Alejandro González IŃÁRRITU BABEL
Aki Kaurismäki LAITAKAUPUNGIN VALOT
Richard Kelly SOUTHLAND TALES
Richard Linklater FAST FOOD NATION
Ken Loach THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY
Lou Ye SUMMER PALACE
Nanni Moretti IL CAIMANO
Paolo Sorrentino L’AMICO DI FAMIGLIA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik