Élet-Stílus

Katalán siker Párizsban

Barcelona története során másodszor hódította el a legrangosabb európai trófeát, miután 2-1-re fordított a tíz emberrel játszó Arsenal ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája párizsi fináléjában.

BL-döntő

FC Barcelona (spanyol)-Arsenal (angol) 2-1 (0-1) Párizs, Stade de France, 80 ezer néző, v.: Terje Hauge (norvég) gólszerző: Eto’o (76.), Belletti (81.), illetve Campbell (37.) piros lap: Lehmann (18.) sárga lap: Oleguer (69.), Larsson (93.), illetve Eboue (22.), Henry (51.)

Az Arsenal kezdett bátrabban, amit Henry két korai helyzete is jelzett. A katalánokat “megrémiszthették” a francia csatár villanásai, mert elsősorban a biztos védekezésre összpontosítottak, így nem sikerült helyzetbe hozniuk a támadókat. Eto’o első megugrása azonban máris előnyt, de Hauge döntése révén csak emberelőnyt jelentett a Barcelona számára: a bíró Jens Lehmannt kiállította, de nem alkalmazta az előnyszabályt, így nem adta meg Giuly gólját.

A katalánok olyannyira nem tudták érvényesíteni fölényüket, hogy egy pontrúgást követően az Arsenal szerzett vezetést, amelyet a szünetig nem is tudott kiegyenlíteni a Barcelona, bár egy ízben, Eto’o lövése után csak a kapufa mentette meg a londoniakat.

A folytatást nagy lendülettel kezdték a katalánok, de a tíz BL-meccs óta hibátlan Arsenal-védelem állta a sarat. Negyedóra elteltével alábbhagytak a Barcelona rohamai, miközben Henry egy-egy megugrása jelezte, az Ágyúsok sem mondtak le az újabb gólról.

Némiképp váratlanul egyenlített Frank Rijkaard együttese, de ezt követően – a csereként beállt Henrik Larsson második gólpasszának köszönhetően – gyorsan megszerezte a győztes, egyben BL-diadalt érő találatot is. Az Arsenalnak – amely szeptember 27-e után kapott gólt BL-találkozón – már nem volt ereje egyenlíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik